Инфо

7. април 2022.7. апр 2022.
Фото: Јелена Драгићевић

Фото: Јелена Драгићевић

ЈЕЛЕНА ДРАГИЋЕВИЋ ИЗ БОГАТИЋА ПОБЕДИЛА НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ КУВАРА У КРАГУЈЕВЦУ

Препоручила је петица

Златна медаља за „пилећи филе са сосом од кајмака и бадема на пиреу од броколија“. Награде нису неуобичајена појава за ученике куварства Мачванске средње школе у Богатићу
Знатижеља уз предани рад и упорност, одувек су били одлика ученика куварског смера Мачванске средње школе у Богатићу, који постоји од 2010. године. Најновији пример за то је Јелена Драгићевић из Богатића, ученица завршног разреда ове школе, која је на недавном Републичком такмичењу кувара одржаном у Крагујевцу у категорији по избору од понуђених намирница за две особе, припремила пилећи филе са сосом од кајмака и бадема на пиреу од броколија. Јелена је освојила златну медаљу и диплому у конкуренцији 25 средњих школа из целе Србије.

КУВАРИ СА ОДЛИЧНИМ „ПЕДИГРЕОМ“
Ова вест није много изненадила ни Јеленине колеге ни наставнике, једине средње школе у Богатићу, знајући колико је ова ученица вредна и пажљива на сваком школском часу, а посебно оним из куварства, које врсни просветари изводе у посебном, добро опремљеном кабинету.

Мачванска средња школа је 2013. године освојила треће место у категорији јела по менију на такмичењу у Сокобањи. Слично је било и у Новом Саду 2016. године, када су се такмичили у категорији јела по избору. Друго место није изостало 2015. године (јела по менију) у Крагујевцу. Наравно, најсветлија признања су из 2017. године, поново у категорији јела по менију са такмичења у Смедереву и ово најновије, јела по избору( Крагујевац ).

О свему овоме најбоље сведоче урамљене дипломе и окачене на зид пред кабинетом за куварство.

-Имамо поново заиста сјајну генерацију кувара. Пре одласка у Крагујевац организовали смо такмичење у нашој школи и изабрали најбоље. Конкуренција је била заиста јака, а победници Јелена Драгићевић и Лука Вуковић, имали су тек један или пола поена више од осталих. Јелена је и у Крагујевцу показала највише, без обзира на врхунске зналце у овом послу, који су спремали друге ученике, а они били самоуверени да ће победити. Имали смо мало времена за припрему, а највише смо радили на спретности, хигијени, укусу и изгледу јела, што је на крају и пресудило победника. Другарство између ученика није изостало, каже изузетно образована Анђелка Поповић, Јеленина менторка која у школи ради од 2015. године.

Анђелка Поповић (лево), Фото: Анђелка Поповић


Од првог доласка у школу Јелена је дала све од себе да би успела. Била је упорна, радна по угледу на оца, Владана који је успешан предузетник, признат кувар, а нису јој били страни ни специјалитети мајчине кухиње, која је козметичарка.

-Имам млађег брата Лазара. Њему је тек шеста година. Прво сам желела да се бавим медицином, али је превагнуо татин утицај. Кренула сам његовим стопама, а као мала волела сам да асистирам мами у кухињи.

За такмичење у Крагујевцу ме препоручила петица из наше школе. Тај тест сам урадила јако добро и на такмичењу сам се трудила да оправдам поверење. Из свега тога и врсних савета моје менторке, произашла је златна медаља и диплома у Крагујевцу, каже задовољно Јелена.

ГЕНЕРАЦИЈЕ УСПЕШНИХ
Вест о Јеленином успеху посебно је обрадовала њеног разредног старешину Алберта Панића, чијом заслугом је 2010. године уведен кувасрски смер у ову школу. Резултати говоре да је то био пун погодак.

-За моје време „произвели“ смо у звање кувара 12 генерација или око 350 ученика. У настави посебну пажњу посвећујемо баш стручним предметима, поштујући све стандарде у заштити на раду, руковању животним намирницама, њиховој термичкој обради, припремању специјалитета и сервирању. Ученике школујемо по новом плану и програму Министарства просвете Србије. То је немачки модел школе, где се инсистира на 80 орсто стручном усавршавању, каже Панић.

Јелена Драгићевић и Алберт Панић, Фото: Јелена Драгићевић


Он посебно истиче подршку и помоћ локалне заједнице коју имају у континуитету, посебно приликом обезбеђења намирница за вежбе.

Велики врој ученика ове образовне институције наставио је усавршавање на високошколским установама, где су стекли изузетно знање и данас раде у елитним установама широм света. Куварске вештине су јако популарне и тражене.

Управо двојица бивших ученика Мачванске школе припремају екипе за рад у елитним угоститељским објектима у Ровињу и Задру.

Јеленин план је да настави даље усавршавање. Освојено прво место у Крагујевцу и знање које је стекла у Богатићу, омогућавају јој лагоднији упис и даље школовање. Уверена је да ће и ову прилику искористити, на највећу радост њене породице која јој је велика подршка.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa