Инфо

24. новембар 2011.24. нов 2011.
ВЕСТИ ИЗ РЕГИОНАЛНЕ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ ВАЉЕВО

СВЕ ТЕЖЕ ПОСЛОВАЊЕ У СЕКТОРУ ГРАЂЕВИНАРСТВА

На конститутивној седници Одбора удружења за грађевинарство, индустрију грађевинског материјала, неметале и путну привреду Регионалне привредне коморе Ваљево, прошлог уторка разматрана је актуелна проблематика пословања, које је све теже у овом сектору.
Како је наведено на званичној интернет презентацији РПКВ, највећи број проблема је уочен у поступку јавних набавки где се постављају елиминациони услови за велики број домаћих грађевинских предузећа. На овакав начин, мала и средња предузећа овог сектора трпе велике штете и немају елементарне услове за конкурентно пословање.
Рокови плаћања и учесталост компензационих послова уместо новчаних трансакција, представљају основ проблема са ликвидношћу, који је стално присутан и онемогућава озбиљан приступ ових предузећа изворима финансирања. Раст цена грађевинског материјала и превоза значајно подиже цену градње, а самим тим и промет, обзиром на пад куповне моћи.
Такође, неопходно је и деловање у правцу унапређења ефикасности локалних самоуправа у процедурама издавања грађевинских и употребних дозвола за изграђене објекте. Ово је само део крупних проблема са којима ће новоформирани Одбор удружења изаћи пред Привредну комору Србије и надлежна министарства у Влади у покушају њиховог ублажавања у што већој мери.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa