Инфо

14. април 2022.14. апр 2022.
Ђубрење соје
Реч стручњака

Ђубрење соје

Соја има врло јак коренов систем који се простире у зони кореновог система и који за собом оставља веома растресито и богато земљиште у N
Соја је култура која захтева плодна и растресита земљишта, обавезно са неутралном реакцијом земљишта како би се изнео добар род. Соја има врло јак коренов систем који се простире у зони кореновог система и који за собом оставља веома растресито и богато земљиште у N.

Препорука је да се ова минерална ђубрива додају приликом основне обраде у јесен или у пролеће


На самом кореновом систему соје расту и развијају се квржичне бактерије са посебним сојем које су својствене само за ову врсту и која својим радом и деловањем заједно са биљком усвајају азот из ваздуха и фиксирају га за саму биљку. Ова активност ових квржичних бактерија је способна да у земљиште остави после сезоне и преко 70 N кг/ха, тако да се може рећи да је ово јако корисна биљка а која се упоређујући са лошијим земљиштима које имају врло лоше хемијске и физичке особине засигурно неће доћи до ове наведене благодети.

У основном ђубрењу соје треба осигурати азот (N) 30-200 кг/ха што зависи од земљишта и фиксације азота. Осим азота соја тражи 120-150 кг/ха фосфора (P2О5) и 170-200 кг/ха калијума (К2О). Препорука је да се ова минерална ђубрива додају приликом основне обраде у јесен или у пролеће.



Када је реч о биолошкој фиксацији азота морамо нагласити да се на добрим земљиштима додаје свега 30 % од потребе соје за азотом а примена се додаје кроз примену NPK ђубрива са ниским садржајем азота и високим садржајем фосфора и калијума као што су NPK 8-26-26 или NPK 7-20-30 и то око 300 кг/ха.
Такође, мора се нагласити, да ако се не рачуна на фиксацију азота укупна се количина ђубрива са ниским садржајем азота, нпр. 400-500 кг/ха NPK 8-26-26, заоре у основној обради земљишта. Додавањем 200 кг/ха UREA 46% N пре сетве или уз рачунање на фиксацију азота, прихрањивање није потребно. У супротном потребна је прихрана са 200 кг/ха KAN-а 27% N+ 4,8 МgО.
Дипл. инж. Гордана Рехак

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa