Инфо

5. мај 2022.5. мај 2022.
Чаробне перле за најлепши дан
ЈЕЛЕНА СТВАРА УНИКАТАН НАКИТ ЗА КОСУ

Чаробне перле за најлепши дан

“Обилазећи са другарицом фризерске и салоне венчаница имала сам идеју неког свог идеалног накита и пожелела да то створим. Када радим по поруџбини гледам каква ће бити фризура, или комбинујем са венчаницом, или украсом на ципелама. Често радим по препоруци неког ко је већ носио мој накит”, наводи Јелена Стојићевић, која већ четири године ставара уникатне украсе за косу
Венчање је посебан дан у животу једне девојке. Свака жели да тог дана буде посебна и најлепша, што подразумева најлепшу хаљину, фризуру, ципеле, букет... Битан је сваки детаљ, те тако можда баш накит за косу буде оно зрно магије неопходно за сваку бајку.

Помажући другарици да се припреми за свадбу Јелена Стојићевић, из Горње Врањске, пожелела је да опроба у изради украса за косу за младе. Од идеје су почеле да се нижу и прве перле, а онда су се појавили и први заинтересовани купци и тако се родио “Spell jewellery”. Након четири године се може похвалити да је десетине невести широм Србије за свој најважнији дан на коси носило баш њен ручни рад.

-Одувек сам волела да нешто стварам својим рукама. Још у основној школи омиљени предмети су ми били ликовно и техничко на ком сам могла помоћу тестерице и шпер плоче нешто да направим.



Обилазећи са другарицом фризерске и салоне венчаница имала сам идеју неког свог идеалног накита и пожелела да то створим. Уследило је истраживање на интернету, видела сам како тече процес израде и почела. Сада када видим своје прве радове нисам потпуно задовољна, али неким девојкама се свиде баш они и желе такве. Наравно, идеја ми је да стварам уникатне комаде и никада нисам направила два иста, може само да буде слично, каже Јелена.

Има свој стил од ког не одступа. Од материјала користи стаклене кристале и бисере и посребрену жицу.
-Када нечим нисам потпуно задовољна, нећу то ни понудити на својим страницама на Инстаграму и Фејсбуку. Понекад имам инспирацију унапред, али се деси и да почнем да правим, па куда ме понесе тренутак. Када радим по поруџбини гледам каква ће бити фризура, или комбинујем са венчаницом, или украсом на ципелама. Дешава се и да девојке нађу нешто на интернету па ми пошаљу и онда им урадим нешто слично, у складу са својим вештинама и знањем и материјалом који имам, наводи Јелена.

Фото: Приватна архива


Сваки комад накита је прича за себе. Неки захтева више, неки мање посвећености и времена.
-Неки украс завршим за мање од сат времена, док неке радим и по неколико дана. Највећи изазов ми је био када је једна девојка желела да јој направим украс од Сваровски кристала. Сада поново имам интересантну поруџбину – украс дуг метар и по.

Девојке су њем накит куповале и за матуре, а каже да јој је један од најдражих задатака био када је радила комплет за крштење за мајку и девојчицу.



-Често радим по препоруци неког ко је већ носио мој накит. Једна девојка је купила за веридбу и сада је наручила и за свадбу, али не само за себе, него и за женске чланове породице и другарице. Значе ми такве ствари јер представљају признање за мој рад, каже Јелена.



Наравно, у директном раду са људима мора да буде и негативних искустава. На срећу, било их је неупоредиво мање него позитивних.

-Само једном сам одступила од свог принципа и пристала једној девојци да правим украс са вештачким цвећем. Набавила сам материјал, почела да радим, као и свима, слала јој у процесу израде и негде на средини она је престала да се јавља. Завршила сам украс, послала јој фотографије да би тек после неког времена јавила да је одустала и да више не жели то.

Жеља да буде једини посао
Јелена је по занимању струковни економиста и ради у једној приватној фирми у администрацији. Израда накита за косу представља јој додатни извор прихода, али истовремено и уживање.
-Тренутно не могу да живим само од овога, али жеља ми је да ми ово буде примарна делатност. Због посла немам довољно времена ни да се посветим томе. Продајем највише преко Инстаграма, а тамо мора да се буде стално присутан и активан да би људи чули за тебе. На самом почетку сам се појавила и на једном Базару у Шапцу и тада сам остварила доста контаката. Овај посао је специфичан, на правим нешто што се купује стално, него у посебним тренуцима, зато то не могу да изнесем и чекам да неко наиђе и купи, каже Јелена Стојићевић.


Подршка најближих, родитеља, сестре, дечка, од почетка је ту. Сестра Тања најзаслужнија је за представљање на Инстаграму, јер да би се тамо нешто продало, поред квалитетног производа неопходно имати и добру фотографију.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa