Инфо

5. мај 2022.5. мај 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ОТВОРЕНА КУЋА ДОКТОРА ДРАГОРАДА ОСЕЋАНСКОГ У ЦРНОЈ БАРИ

За сјај времена прошлих

Оронулу кућу омиљеног мачванског лекара Драгорада Осећанског у Црној Бари , купило је и реновирало уз помоћ великог броја дародаваца Удружење грађана „Црнобарски корени“. Тако уређена кућа, о чему је већ било речи, званично је отворена протеклог понедељка у присуству великог броја грађана и пригодан културно-уметнички програм. Овом приликом спомен плочу на кући, рад доктора Слободана Бобана Берића из Богатића, који је поклонио и уметничку слику са ликом доктора Осећанског, открио је унук доктора Драгорада Александар Мирковић. Своје сећање на велики траг који је доктор Осећански оставио у овом селу евоцирао је примаријус доктор Предраг Тојић.

У уводном делу пригодног културно-уметничког програма о животу и делу доктора Драгорада Осећанског и плановима будућег рада Удружења и својеврсне етно куће којим се ово село може дичити, говорили су председник Удружења Драган Крсмић са сарадницима Предрагом Белићем и Милошем Бановићем.
Заједничка порука је да кућа поред фотографија и других предмета из спомен поставке посвећене доктору Осећанском треба да буде место дружења и нових сазнања мештана и других учесника разних предавања, првенствено из области пољопривреде, састајалиште ловаца, риболоваца, шахиста и других прегаоца села, те место различитих културних дешавања, промоција књига, изложби слика...

Старији би требало да говоре млађима о значају живота и дела доктора Драгорада Осећанског. Млађи својим потоцима, тако да сачувамо лик овог вредног, поштеног и упорног прегаоца, лекара, ловца, риболовца , великог љубутеља Дрине и здраве животне средине, који је волео људе, а и људи њега. Пуно нас је задужио, а ово је само део враћања дуга, поручио је Бановић.

У богатом културно-уметнички програму чуло се доста стихова младих песника , везаних за Дрину и њене брзаке , а кроз све су доминирали звуци изворних мачванских народних песама.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa