Инфо

14. јул 2022.14. јул 2022.
СУЗБИЈАЊЕ ВИШЕГОДИШЊИХ КОРОВА НА СТРНИШТИМА НАКОН ЖЕТВЕ

На третираним површинама забрањена је испаша стоке

Међу вишегодишњим коровима у нашем региону најважнији је дивљи сирак, зубача, пиревина, паламида, попонац. Ови наведени корови размножавају се семеном и вегетативно – ризомима, а сузбијају се током вегетације применом различитих хербицида у окопавинама (кукурузу, соји, сунцокрету, шећерној репи и др.). Одликују се дубоким кореновим системом што захтева озбиљан приступ у примени агротехничких и хемијских мера сузбијања. Сузбијањем корова на стрништима смањује се потенцијал једногодишњих корова који продукују велику количину семена и представљају велики потенцијал закоровљености за наредну вегетацију, зато је њихово сузбијање неопходно пре формирања семена.

Врло ефикасно и економски оправдано је сузбијање ових корова на стрништима након жетве, применом хербицида на бази глифосата – тотални хербициди, којих на тржишту има под различитим називима: Глифосав480, Глyпхоган, Глифол, Глифогал, Глофомарк, и др.

Уколико на стрништу доминира паламида добар резултат постиже се применом комбинације хербицида глифосата и дикамбе у дозама 3 л препарата на бази глифосата и 1 л препрата на бази дикамбе (Банвел 480, Пламен, Цолоссеум…)

За успешно сузбијање што већег броја корова неопходна је влага тј. киша, да би се испровоцирало боље ницање корова, а и боље усвајање хербицида од стране корова, јер је пожељно кретање сокова кроз биљку да би се хербицид боље усвојио.

ВРЕМЕ ПРИМЕНЕ И ДОЗЕ ХЕРБИЦИДА
После жетве потребно је уклонити жетвене остатке и пустити да корови никну у што већем броју.
Третирање треба извести, у фази интензивног пораста сирка од 15-30 цм, у касно поподневним сатима пред метличење биљака, када је температура ваздуха у опадању, а биљке тада отварају своје отворе за дисање -стоме и у већем интензитету усвајају хербицид. Најбоље је применити хербициде пред метличење биљака дивљег сирка. Падавине два сата након третирања неће умањити ефикасност примењеног препарата.

Доза примене за сузбијање дивљег сирка и пиревине је 3-4 % концентрације, или 3-4 л хербицида на 100 л воде.

Када је у питању паламида најефикасније сузбијање је када је у фази цветања применом наведених хербицида у концентарацији 4-5%, а за сузбијање зубаче и попонца потребно је 6-8 л хербицида по ха.
Агротехничке мере обраде-орање, могу се наставити када су листови коровских биљака црвене боје и обавезно прегледати корен – ризом, који такође треба да је црвене боје и у фази трулежи. За постизање овог ефекта потребно је две недеље до месец дана у зависности које смо корове сузбијали. За бољу ефикасност добро је додати оквашивач који ће омогућити боље усвајање и теже спирање хербицида.

ВАЖНО: На третираним површинама забрањена је испаша стоке, као и употреба осушене биљне масе за исхрану стоке.
ПССС ШАБАЦ, Славица Максимовић саветодавац за заштиту биља

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa