Инфо

14. јул 2022.14. јул 2022.
Рђаста гриња на вишњама
Реч стручњака

Рђаста гриња на вишњама

Појава: У појединим засадима вишања током јуна месеца регистрована је појава рђасте гриње Ацулус сцхлецхтендали. У јачем интензитету забележено је њено присуство на једногодишњим садницама и млађим стаблима у засадима вишње.

Симптоми и штетност: Уочава се рђаста, бронзаста боја наличја листова, који се увијају ка унутрашњости. Смањен је процес фотосинтезе, што за последицу има застој у вегетацији, плодови постају ситнији, а лишће може пре завршетка вегетације отпасти. Превремено опадање лишћа може проузроковати сушење једногодишњих садница у расаднику. Уколико дође до ретровегетације, воћка неприпремљена улази у зимски период, због чега постаје осетљивија на ниске температуре.

Симптоми оштећења на вишњи од Aculus schlechtendali.

Животни циклус: Рђаста гриња има већи број генерација. Презимљавају одрасле женке између љуспица пупољака. У време бубрења пупољака гриње постају активне. Женка полаже 20 до 50 јаја на листове. Током цветања се могу наћи и на чашици плода. Циклус развића једне генерације завршава се за десетак дана. Женке летњих форми полажу и до 100 јаја. Током августа се јављају женке које иду на презимљавање.

Рђаста гриња Aculus schlechtendali под микроскопом

Сузбијање: Хемијска заштита се ређе спроводи јер природни непријатељи могу регулисати бројност штеточине. Уколико се уочи јача појава рђасте, бронзасте боје листова, потребно је извршити хемијско третирање инсектицидима (акарицидима). Уколико се третирају засади у роду потребно је водити рачуна о каренци. Последњи рок примене препарата је 14 дана пред бербу. Исти препарати се користе и након бербе ,јер услед јачег напада може доћи и до дефолијације. У ту сврху се могу применити препарати на бази а.м. абамектина:VERTIMEC 018 EC, KRAFT 1,8 ЕW, ABASTATE у концентрацији 0,1%, са два третмана у интервалу од 7 до 10 дана. Ови инсектициди могу продрети кроз кутикулу листа, због чега добро делују на фитофагне гриње које се хране из ћелија епидермиса као што је А. schlechtendali.
Дипл.инж.Сања Поповић ПССС Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa