Инфо

14. јул 2022.14. јул 2022.
ФК Железничар остаје у сећању (фото: књига „Сто година фудбала у Шапцу“ А. Ђ.)

ФК Железничар остаје у сећању (фото: књига „Сто година фудбала у Шапцу“ А. Ђ.)

55 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ФК ЖЕЛЕЗНИЧАР

Био једном један „Жеља“

Млађи се не сећају, нешто старији су чули, а најискуснији памте. Био једном један Железничар, није сарајевски, лајковачки, смедеревски, панчевачки, већ шабачки. Постојао је кратко, под својим именом свега 24 године, још коју делећи назив са још једним спортским колективом, да би на крају остао само део сећања.

Све је почело пре тачно 55 година. Шеснаестог дана јула 1967. године објављено је да почиње с радом Фудбалски клуб „Железничар“, као заједнички клуб железничара, поштара и превозничког предузећа „Седми јул“. Наравно, био је клуб отворен за све који желе да се прикључе и помогну у раду. Иницијатор и први председник клуба био је Брана Гавриловић, секретар Чедомир Илића, а уз њих окосницу клуба чинио је некдашњи капитен и један од најбољих играча у историји „Жеље“ Владимир Петровић Лале Жућа који је недавно напустио животну сцену. Њих тројица беху ту од оснивања, на почетку у различитим улогама, а онда и заједно у руководству.

Први тренер клуба био Миодраг Тодоровић – Мија Рња. Пут „железничара“ из Шапца био је кратак, али врло успешан. Почео је у најнижем рангу, одмах се пласирао у виши ранг 1968, а потом напредовао још један степеник освајањем вицешампионске титуле 1969. у лиги Фудбалског подручја Шабац. Седамдесетих се домогао виших рангова, зоне већ на почетку. Највећи домет Друга српска лига. Највећи клупски успех је освијања Купа ОФС Шабац 1974. године када је у финалу 3. априла савладао Мачву 1:0 голом Марковића у 99. минуту. Овај пехар омогућио је Шапчанима меч за титулу победника Купа Подриња, но ту су поражени од Лознице 2:0.

У срца Шапчана је Железничар брзо ушао, био је праћен, вољен, развио је посебне ривалитете са градским ривалима, пре свих Радничким, а потом и шабачким Борцем. Најсупешнији играч којег је овај крај дао, Мирослав Ђукић, управо из Железничара је прешао у Мачву, а потом кренуо пут Београда и Шпаније. Многи фудбалски интернационалци из нашег краја важне кораке направили су у овом клубу калећи се за веће изазове и јаче лиге.

Крајем осамдесетих Железничар стагнира, да би, као члан Окружне лиге фузионисањем са ОФК Летњиковац постао ФК Железничар Летњиковац, но то је само одложило и коначни крај када се и дефинитивно име преселило у историју.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa