Инфо

15. децембар 2011.15. дец 2011.
КУД „АБРАШЕВИЋ“

УСПЕШНИ ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ

Прошле суботе традиционалним годишњим концертом у сали Шабачке гимназије испраћена сто шеста година постојања једног од најстаријих друштава које поносно носи име песника Косте Абрашевића. Друштво тренутно окупља седамсто чланова у разним секцијама. Поред чланова градске управе концерту присуствовао и епископ шабачки Лаврентије
Живео је само деветнаест година, али су генерације уназад с поносом носиле његово име стасавајући у КУД „Абрашевић“. Песник Коста Абрашевић поносио би се, као што се с њим поносе и многи ван Шапца, младима који данас играју и певају у једном од културно-уметничких друштава које траје сто шест година.
Негујући и промовишући традиционалну културу и обичаје са ових простора КУД „Абрашевић“ и овога пута показао је сву лепоту младости и снагу старости. Не познајући године сви чланови, а овога пута на сцени их је било триста тридесет, играли су и певали онако како то ради „Абрашевић“ ““ полетно, разиграно, разноврсно.
Концерт је отворио Први ансамбл кореграфијом Бранка Марковића „Игре из Шумадије“, а под уметничким руководством Милоша Вуловића, члана Националног ансамбла „Коло“. Да су успешни чувари традиције и да фолклор има будућност показали су и најмлађи из Школе фолклора „Играма из Србије“ чији је уметнички руководилац Никола Станојевић. После тога наступио је Дечји ансамбл уметничког руководиоца Зорана Бурмазовића Крце. Народни оркестар и Бојана Мићић извели су „Шехерну“, а Милица Радојчић и вокална група „Стари звуци“ „Окрени се душо“. Омладински ансамбл премијерно извео кореографију Зорана Бурмазовића Крце „Игра са цветовима“. И овога пута публика је бурним аплаузима и повицима одушевљења наградила наступ. „Игре из Источне Србије“ извео је Први ансамбл.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa