Инфо

11. август 2022.11. авг 2022.
Градом је продефиловало око 80 возила, Фото: "Глас Подриња"

Градом је продефиловало око 80 возила, Фото: "Глас Подриња"

ОДРЖАНА 22. БУБИЈАДА У ШАЦПУ

Времешне даме с годинама све вредније

“Ја сам и сам пре двадесетак година био дете које је са занимањем ишло на Бубијаду и никада нисам помислио да ћу возити баш тај ауто. Увек на скуповима највећу пажњу привуче најстарије возило. Ове године то је била Буба из 1953. године” наводи Ђорђе Максимовић, један од организатора манифестације
Шабац је за викенд био домаћин 22. Бубијаде. Најмасовнија манифестација овог типа, у нашој земљи, окупила је, на Шабачком хиподрому, око 100 Фолксвагенових олдтајмера и велики број посетилаца који су дошли да уживају у непролазном дизајну „Буба“.

Фото: "Глас Подриња"


Бубијада је званично почела у петак, али су први гости из Словеније и Македоније, стигли већ у четвртак. Поред екипа из целе бивше Југославије, ове године први пут су у Шабац стигли и Румуни.
Александар Јовановски из Кочева из Македоније већ десетак година долази у Шабац на “Бубијаду”. Верује да ће долазити и убудуће.

-Долазим на све скупове у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини. Мој аутомобил је 1970. годиште и служи ме перфектно. Некада зна да изда, али то се све поправи у ходу и настави се даље, каже Александар.

Фото: "Глас Подриња"


Александар Бојовић Тони дошао је из Подгорице “Фолксвагеновим” комбијем из 1969. године.

-Долазим редовно у Шабац. Овде сам осми пут, а да није било короне био би десети. Увека сам лепо дочекан, да није тако не бих се стално враћао. Идем и на друге “Бубијаде” у Србији, Македонији, Босни и Херцеговини. Љубав према Бубама се случајно јавила пре двадесетак година када сам купи једну. Како се бавим механиком и када сам видео како је све решено на њој одушевио сам се и заволео је, каже Тони.

Већини дечака прва играчка је Буба, Фото: "Глас Подриња"


Касим Алић из Живиница у Шабац је дошао Бубом 1.200Л из 1974. године. Аутомобил је супругин, а она је прве и заволела Бубе.

-Супруга је остала без аутомобила и изразила је жељу да то буде Буба. Било је јако тешко пронаћи, а када сам је пронашао фалило јој је свашта. Како имам склоности према механици потрудио сам се да је поправим и тако се јавила љубав и код мене. Идем на неколико скупова годишње, а и у Шапцу сам био пре неколико година. Иначе, град познајем од раније. Супруга и неки моји пријатељи су студирали овде пре оних несрећних дешавања. Јако леп град и добри људи, каже Касим.

Фото: "Глас Подриња"


Шапчани имају највише Буба
“Буба клуб” Шабац је клуб са највише ових возила у Србији.
-Имамо петнаестак регистрованих возила и доста пројеката који су у фази рада. Моја Буба из 1963. године је најстарија у клубу. Идемо на скупове по Европи и трудимо се да идемо што даље да бисмо привукли нове учеснике. Престоји нам Словенија, да им на Бледу узвратимо гостовање, наводи Ђорђе Максимовић.


Фото: "Глас Подриња"


Организатори, „Буба клуб“ Шабац и Туристичка организација града Шапца посебно су поносни на бројност најмлађих суграђана који су и ове године посетили догађај. Планирају да следеће године број садржаја за децу буде већи.

Фото: "Глас Подриња"


-Већини дечака прва играчка је Буба. Има их доста и у цртаним филмовима. Најмлађи су наша најбоља публика. Ја сам и сам пре двадесетак година био дете које је са занимањем ишло на Бубијаду и никада нисам помислио да ћу возити баш тај ауто. Сада сам већ седам година власник једне. Сада и моја деца иду са мном на Бубијаде, наводи Ђорђе Максимовић, један од организатори манифестације из “Буба клуба” Шабац.

Фото: "Глас Подриња"


Градом је продефиловало око 80 возила, што је изазвало велику пажњу грађана који су их одушевљено поздрављали. Многи пролазници су се фотографисали поред аутомобила на изложби која је, након дефилеа, организована на центру.

Фото: "Глас Подриња"


Велику пажњу привукао је и квиз који је организован у кампу, а тема су му била путовања, хипи култура... Такође, није изостао ни музички део програма.

Из Словеније у Шабац, најстарија Буба на скупу из 1953. године, Фото: "Глас Подриња"


-Увек на скуповима највећу пажњу привуче најстарије возило. Ове године то је била Буба из 1953. године, послератно возило које је дошло из Словеније. Доста интересовања изазвали су и кампери, због тога што је кампинг у последње време веома популаран у целој Европи и доста људи интересује како то изгледа у старим возилима, каже Ђорђе.

Фото: "Глас Подриња"


Скуп у Шапцу је остао једини озбиљан скуп посвећен Фолксвагеновим аутомобилима у нашој земљи. Предност великих европских манифестација јесту атрактивне локације на којима се организују. За организаторе скупа у Шапцу на почетку је био изазов да привуку госте из Словеније, међутим, када су једном дошли сада су редовни, често први и највеселији гости.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa