Инфо

11. август 2022.11. авг 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Значајно смањене резерве јединица крви у Инсититуту за трансфузију

Летња битка за крв

Неопходно 1.500 јединица крви минимално за ИТКС, оптимално 1.800. Временски услови тешки, а лето увек ризично. Важно да се одазову и они који нису никад давали крв. Акције сваке среде у Културном центру не престају. Циљ да крв чека пацијента, а не пацијент крв
Сезона годишњих одмора и екстремнији временски услови у том периоду увек утичу да се резерве крви у Институту за трансфузију крви сведу на минимум и буду испод нивоа неопходног за редовно функционисање. Крајем јула резерве на дневном нивоу биле су испод 1.000 што је критичан број. Када резерве падну на једнодневни ниво, то значи да се и резерве у болничким банкама крви празне и потребно је неколико недеља да се врате на прихватљив ниво.

-Инситуту за трансфузију снабдева све здравствене инситутције у Београду, Клинички центар Србије и осам општих болница у Србији, међу којима је и шабачка. Нама је на дневном нивоу минимално потребно 1.500 јединица крви, оптимално је 1.800, а чак и у том броју може да се деси да су смањене резерве одређене крвне групе. Због ковида су многе операције одложене, не знамо шта следи на јесен и неопходне су резерве крви како би се и сви оперативни процеси који су могући извели у планираном термину, без одлагања. Важно је у том циљу да се одазову како редовни даваоци, тако и они који никада нису давали крв, а могу да буду даваоци – истиче Ивана Родић из Института за трансфузију крви Србије која је недавно посетила Шабац и редовну акцију у Културном центру.

Шабачки Црвени крст нема паузу што се тиче већ традиционалних акција у великој сали Културног центра. Одзив људи је углавном добар, али временски услови утичу да се повећа број оних који морају да буду одбијени.

Фото: "Глас Подриња"


-Не прекидамо са овим акцијама управо из разлога што међу суграђанима има много оних који желе да учине овај хуман гест. Свако ко дође може да се увери одмах колико је јединица прикупљено упркос великим врућинама, но метеоролошке околности утичу да се повећа број оних од којих не можемо нажалост да узмемо крв у том тренутку. Сваког даваоца прегледамо и само ко је потпуно здравствено способан да да крв то може да учини, наравно никога не доводимо у ризик. Сарадња са Инситутом је увек добра, ту смо да заједно радимо на циљу за опште добро. Придружујемо се позиву да сви који су здравствено способни буду добровољни даваоци, учине нешто хумано, племенито, а свака јединица потенцијално може бити спасоносна за нечији живот. Циљ свих је да крв чека пацијента, а не пацијент крв – рекао је Славко Радовановић, секретар Црвеног крста Шабац.

Више од 40.000 јединица крви прикупљено је за првих седам месеци 2022. године, што је мање од потребног броја, но с обзиром на околности задовољавајће. Тачно 40.180 јединица крви је прикупљено, од чега су 1.733 донирали грађани шабачке локалне самоуправе у 40 акција организованих у Кулутрном центру и на другим локацијама.

Акције ће бити настављене и у наредном периоду што је прилика за све да помогну у заједничкој борби за здравље и живот.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa