Инфо

11. август 2022.11. авг 2022.
Фото: МУО

Фото: МУО

Прослава Дана речне флотиле и Дана рода речних јединица Војске Србије

У спомен на славну прошлост и храброст

У спомен на славну прошлост и храброст показану у свим овим догађајима, обележава се Дан рода речних јединица Војске Србије и Речне флотиле
У знак сећања на 6. август 1915. године, када је у војном бродоградилишту на Сави код београдске Чукарице, поринут први српски ратни брод, оклопни чамац “Јадар”, након што се претходно користио заробљени аустроугарски брод”Форте”, обележава се Дан речне флотиле и Дан рода речних јединица Војске Србије.

Овим догађајем од пре једног века отпочиње и званично формирање српске речне флотиле.
Посебно место у богатој историји Речне флотиле заузима борба коју је водила посада краљевског брода “Дравa”, на челу са капетаном прве класе Александром Берићем у априлском рату 1941. године против много надмоћнијег непријатеља.

У спомен на славну прошлост и храброст показану у свим овим догађајима, обележава се Дан рода речних јединица Војске Србије и Речне флотиле .

Данас је Речна флотила технички и кадровски опремљена и оспособљена за реализацију задатака одбране и заштите на унутрашњим пловним путевима, безбедност пловидбе, спашавање на рекама, каналима и језерима, пружање помоћи становништву у случају непогода, али и учешћу у мировним операцијама и међународној сарадњи.

Фото: МУО


Дејствује самостално или у сарадњи са другим јединицама Војске Србије.
Од 2008. године Војска Србије 06. август обележава као Дан речне флотиле. Исте године у састав Речне флотиле ушле су и понтонирске јединице.

Обележавање прославе одржано је 05. августа у Новом Саду на Кеју жртава рације, са почетком у 11:00 часова и укрцајем гостију на брод посебне намене “Козара”.

Од 2008. године Војска Србије 06.август обележава као Дан речне флотиле.Исте године у састав Речне флотиле ушле су и понтонирске јединице


Присутнима се најпре обратио Љубиша Марковић, командант Речне флотиле и капетан бојног брода, након чега је уследио дефиле пловних објеката.

У име града Новог Сада церемонији је присуствовао заменик градоначелника Милан Ђурић, који је припадницима Речне флотиле честитао њихов Дан.

Свечаности је, поред великог броја гостију и званица из јавног живота, присуствовао и Владан Красавац, начелник Мачванског управног округа.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa