Инфо

25. август 2022.25. авг 2022.
М. Репановић у акцији против Валиса

М. Репановић у акцији против Валиса

ВАТЕРПОЛО: ВК ШАБАЦ

Дилеме Регионалне лиге

Да ли ће бити Регионалне ватерполо лиге наредне сезоне и у којем формату биће познато током ове недеље. Представници клубова ће имати састанак тим поводом где ће бити утврђене све појединости или ће се тежити заједничким ставовима уколико их буде. Нико није за прекид такмичења, али се ставови о формату разликују.

Проблем у имену
Важан „камен спотицања“ је и име затвореног базена у Котору. Од недавно базен носи име једног од најбољих црногорских ватерполиста у историји Зорана Џимија Гопчевића. Иако нико не спортску каријеру врхунског играча и тренера нема примедбу, Република Хрватска је изразила протест због одлуке Котора, јер је Гопчевић током грађанског рата био ангажован у ЈНА, распоређен на место стражара у логору „Морињ“, а поједини затвореници га терете за мучење. Клубов из Хрватске не желе да играју на базену тог имена, док Приморац није рапсоложен за промену места одигравања утакмица, јер губи предност домаћег терена. Црна Гора одбацује оптужбе на рачун Гопчевића, јер се све своди на сведочења неколико заробљеника, а како истичу у Котору, много је и оних који су такође део ратаа провели у Морињу и хвале начин на који се Гопчевић односио према њима. Поступак против некадашњег ватерполисте никада није покренут било где, а преминуо је 2000. године.


Тренутно клубови из Хрватске су на становишту да треба као у претходне две сезоне организовати турнирски систем где ће се сви ривали међусобно састати, али кроз турнире (три током године), а потом следи финални турнир и разигравање за опстанак. Претходних сезона је то правдано епидемиолошком ситуацијом. Хрватску у Премијер лиги представљају: Југ, Младост, Јадран (С), Морнар, Соларис.

Нема званичног заједничког става екипа из Србије, али је већина за опцију лигашког система из периода пре пандемије. Превише згуснут распоред и јак интензитет турнирских утакмица (некада и две утакмице дневно) доводи у опасност играче од повреда, што је аргумент за лигашки принцип. Право наступа из Србије имају: Шабац, Нови Београд, Раднички, Партизан и Ц. Звезда.

Црногорски клубови немају заједнчки став, али је код њих проблем малог броја екипа, те без регионалног такмичења, практично нема ни лиге, јер четири активна тима: Јадран, Приморац (два премијерлигаша), одноно Будва, и Катаро (нижи ранг Регионалне лиге) премало су за лигу. Уколико клубови не постигну договор на потезу су савези.



У наредној сезони би требало да се такмичи 12 екипа у Премијер лиги, а Шапчанима би то била пета узастопна сезона у једној од најјачих лига Европе.

Састав А1 лиге је такође упитан. Будва стиже из вишег ранга, нико није изборио пласман у Премиејр лигу, Приморје и Валис су били неуспешни у баражу. Уз Ваљевце из Србије су наступали још: Пролетер, Земун и Наис, а последња два нису опстала у Супер лиги Србије и упитно је колико ће бити заинтересовани за наредну сезону у регионалном такмичењу.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa