Инфо

1. септембар 2022.1. сеп 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОДРЖАН 17. САЈАМ ШЉИВА У ОСЕЧИНИ

Подгорина је краљевство шљива

“Шљива је наше име и презиме, наш бренд и наше благо. Успели смо сви да одгајимо, уберемо, осушимо, исцедимо, спакујемо у тегле и флаше и покажемо да се од поштеног рада може пристојно живети”, истакао је председник општине Осечина Никола Томић. “Био сам и тада задовољан што сам могао да видим добре домаћине и да се уверим да ће они увек да раде, не само у корист своје породице, већ у најбољем интересу наше једине и најлепше отаџбине Србије”, рекао је на отварању Сајма шљива председник Србије Александар Вучић.
Срби шљиву сматрају националним воћем. Добра је за џем, слатко, колаче и најважније – ракију. Средином 19. Века земљу је спасла од банкротства. Данас је Србија по производњу и извозу шљиве друга у свету, после Кине.

Подгорина је међу водећим регионима по производњи шљиве, а Осечина уме да цени ово воће, па већ 17 година организују Фестивал шљиве. Сваке године вредни домаћини и домаћице овог краја гостима представљају своје најбоље производе од овог воћа. Мирисала је Осечина протеклог викенда на пекмезе, слатка, суве шљиве, кнедле и шљивовицу.

Фото: "Глас Подриња"


Живојин Павловић један је од излагача који је у претходним годинама понео више признања за најбоље производе.

-Имамо сушену пожегачу, стенлеј, сирову стенлеј и пожегачу, ракију, слатко, џем, пекмез... Све од шљива. Породично се бавимо овим, а шљиву је моја породица гајила и пре мог рођења. Пре осам година сам добио диплому за најбољег произвођача шљива, а награђивани су и наши пекмез и слатко, каже Живојин Павловић из Сирдије код Осечине.

Сваке године вредни домаћини и домаћице овог краја гостима представљају своје најбоље производе од овог воћа. Мирисала је Осечина протеклог викенда на пекмезе, слатка, суве шљиве, кнедле и шљивовицу


“Подгорка” је име које је деценијама било синоним за квалитетне воћне прерађевине. Истим послом се баве и данас, иако је фирма у приватном власништву.

-Ми смо породична фирма која се од 2005. године бави производњом алкохолних пића, претежно воћних ракија. Имамо у понуди и ликере и вотку. Имамо амбиције да асортиман проширимо и на друге производе од шљиве. Шљива је најпрепознатљивија у овом крају и код већине произвођача ракија се највише тражи и највише конзумира. То је дефинитивно бренд овог краја. Један део воћа који прерађујемо је наш, али углавном сарађујемо са кооперантима из нашег краја којих има много. Ове године је квалитет на задовољавајућем нивоу.

На Сајму и једна шабачка фирма
Једина шабачка фирма на Сајму шљива била је пољопривредна апотека Соил фектори пек.

Фото: "Глас Подриња"


-Производе пакујемо и прилагођавамо грађанима који се баве производњом на мало, хобистима. То су мања паковања каустичне соде, плавог камена, премаза за кречење стабала и бројни други производи за дворишта баште, за све оне којима не требају џакови и литре неког препарата. Посећујемо све сајмове и вишак рекламе не постоји, каже Миломир Чекић из Соил фактори пека.


На Сајму излажемо сваке године, без изузетка. Сајам је значајан првенствено за овај крај, а наравно и нама произвођачима, али најважнија је промоција овог краја. Ми, у савременим условима пословања, можемо да се рекламирамо путем веб сајта, друштвених мрежа. Манифестација је важна за регион и због тога треба да траје и побољшава се из године у годину, наводи немања Поповић, у име породице Поповић, власника “Подгорке” из Осечине.

Председник општине Осечина Никола Томић, подсетио је да је и у далекој прошлости шљива била производ по ком је овај крај био познат.

-Шљива је наше име и презиме, наш бренд и наше благо. То је данас и наш Сајам који је израстао у престижну српску манифестацију. О Сајму шљива у Осечини говори се у целој земљи, а о нашем воћу у региону. Зато је Подгорина краљевство шљива. Наши мештани били су добвољно мудри да наставе оно што је започео наш предак Тешман Солдатовић, један од највећих извозника шљива са простора Кнежевине Србије, народни посланик, начелник Рађевског округа и начелник Дринске области. Ми смо умели да плодове њиховог рада покажемо свету на овом нашем Сајму шљива. Успели смо сви да одгајимо, уберемо, осушимо, исцедимо, спакујемо у тегле и флаше и покажемо да се од поштеног рада може пристојно живети, истакао је Никола Томић.

Фото: "Глас Подриња"


Легенда о шест шљива
-Има једна црква у Србији у чијој порти расте шест шљива увијених у смеру Косова. Како је после причешћа војска обилазила цркву, шљиве су се увијале у том смеру, молећи се заједно са српским витезовима за победу. Тако каже легеда. Каже и да ће се тих шест шљива исправити када се победничка војска врати, испричао је на отварању Сајма председник Србије Александар Вучић.


Сајам шљива је отворио председник Србије Александар Вучић. Председник је ову манифестацију посетио и пре пет година.

-Био сам и тада задовољан што сам могао да видим добре домаћине и да се уверим да ће они увек да раде, не само у корист своје породице, већ у најбољем интересу наше једине и најлепше отаџбине Србије. Све што можемо морамо да учинимо да помогнемо и Осечини и Ваљеву и Краљеву и Крагујевцу и Прокупљу и Блацу, општинама које имају највише шљиве у Србији. Морамо да видимо како додатно да оснажимо извоз. Ове године смо већи извоз остварили у Руску Федерацију, него што смо га остваривали у претходним годинама када није било ратних сукоба. То значи да интересовање за нашу шљиву расте. Нажалост, због временских услова и других ствари, десило се да најквалитетније шљиве имамо у мањим количинама од оне која иде у индустријску производњу, рекао је Александар Вучић.

Осечина се гради и развија
Сајам је био прилика и да председник општине и председник државе говоре о ономе што је урађено и што се планира у наредном периоду у Осечини.

Фото: "Глас Подриња"


-Општина Осечина се гради и развија. До ње се данас стиже модерном саобраћајницом, а циљ нам је да у будућности ти путеви буду још бољи, бржи и савременији. Са које год стране да се приђе нашој варошици могу се видети машине и багери. Ценимо залагање државе за путеве који нам значе живот. Дуже од две деценије чекали су мештани Горњег Црниљева на пут до комплекса пилоту пуковнику Миленку Павловићу. Коначно је враћено достојанство хероју Подгорине, али и његовим комшијама, рођацима, знанцима. Та саобраћајница је урађена пре тачно пола века и дотрајала је колико и стрпљење оних који њоме газе. Данас је то инвестиција која је вратила веру да вреди остати на свом огњишту. Захваљујући Министарству културе, Осечина добија нови биоскоп и позорницу Народне библиотеке. За две године опредељено је више од 50 милиона динара. Једна од већих инвестиција у овој години је изградња дела обилазнице око Осечине вредности 46,4 милиона динара, као и изградња нове котларнице. Заједно са државом бринемо о земљи, води и ваздуху. Уклањамо дивље депоније, унапређујемо енергетску ефикасност и дограђујемо спортску халу, да се наша деца баве спортом и расту у здраве људе. Поред путева приоритет нам је и фабрика, да запослимо нове људе. Последње четири деценије у Осечину није стигла таква инвестиција, рекао је Никола Томић.

Фото: "Глас Подриња"


-До Ваљева до јесени следеће године стиже брза саобраћајница. Нисам испунио све што сам рекао. Не својом кривицом, него зато што нису урадили свој задатак они који су слушали и климали главом док сам говорио. Сада ћу морати лично да водим рачуна о путевима. Није питање само Црниљева и није питање само нашег јунака Миленка Павловића. Нисмо испунили оно што смо рекли људима. Јесмо неколико путних праваца, али је то недовољно. Осечина од нас тражи 74 километра да асфалтирамо. Оно што је могуће и што смо урадили прорачуне то је37 километара, укупно 5,5 милиона евра и то ћемо кренути одмах док је добро време и то ћу лично да контролишем. Чекају нас пречистачи отпадне воде у Осечини и канализација у Пецкој и то ће бити у наредних годину и по дана до две, рекао је председник Србије Александар Вучић.


На отварању су уручене и награде најбољима. Навећи извозника суве шљиве у Србије у овој години је “Агранела” из Ваљева, док је највећи извозник суве шљиве из Осечине “Јовановић воће”.

Фото: "Глас Подриња"


Саставни део Сајма били су и печење и дегустација ракије, дечји програм, предавања за пољопривреднике, Трг старих заната, изложба “Златне руке”, такмичење здравичара, а у вечерњим сатима припређени су концерти Ане Бекуте и Исака Шабановића.

О Сајму шљива у Осечини говори се у целој земљи, а о нашем воћу у региону. Зато је Подгорина краљевство шљива. Наши мештани били су добвољно мудри да наставе оно што је започео наш предак Тешман Солдатовић


Поред председника Вучића, отварању Сајма присуствовао је и министар пољопривреде Бранислав Недимовић, свештенство Ваљевске епархије, функционери из Шапца, Богатића, Коцељеве.

Сајам је организовала Туристичка оргазација “Подгорина”, док је генерални покровитељ била фирма “Цане” из Осечине.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa