Инфо

12. јануар 2012.12. јан 2012.
КРАЈ ДВОГОДИШЊЕ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ ХРАМА

НОВИ СЈАЈ САБОРНЕ ЦРКВЕ

Градоначелник Шапца Милош Милошевић и владика шабачки Лаврентије прошле среде у порти Саборне цркве свечано су пустили у рад декоративну расвету чиме је обележен крај двогодишње реконструкције Храма. Најважнији део овог посла био је лечење влаге ХИО методом, за шта је у 2010. години из градског буџета утрошено четири милиона динара
Током прошле године Град је обезбедио још шест милиона динара за осветљење, фасаду и лимарске радове, што је укупно десет милиона динара. Тако је најважнији верски објекат у овом региону Саборна црква светих апостола Петра и Павла, који је истовремено вредно културно, историјско и архитектонско наслеђе, не само обезбеђен и заштићен, већ употпуњује атрактивну слику центра Шапца, нагласио је градоначелник Шапца Милош Милошевић.
Како је истакао владика шабачки Лаврентије, нови сјај Саборне цркве уноси топлину у душе верника и чини божићну радост још већом.
- Храм је за вернике апотека духовних лекова, омиљено место састајања и зато се радују када виде да блиста. Шабац је добио нови украс који га чини још лепшим и светлијим, рекао је владика Лаврентије и захвалио Граду на помоћи и пажњи коју указује верским заједницама и објектима.
Градња Саборне цркве посвећене светим апостолима Петру и Павлу у Шапцу почела је 1827. а завршена 1831. године. Са мањим изменама и поправкама због рушења у Првом светском рату, изворни изглед сачувала је до данас. Унутрашњост цркве првобитно је осликао руски сликар Андреј Биценко. Уметнички вредан иконостас од 1853. до 1855. године израдио је Павле Симић. У бомбардовању 1914. године иконостас је оштећен, па су поједини његови делови замењени радовима шабачког сликара Стевана Чалића.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa