Инфо

23. фебруар 2012.23. феб 2012.
ЦРЕПОВИ ИЗ РЕТКИХ ЦРЕПАНА ОДОЛЕВАЈУ ВРЕМЕНУ

“БИБЕР“ ЈАЧИ ОД СНЕГА

Мачвани су десетинама година покривали своје куће “биберовим“ црепом. Данас, овај непробојни покривач кровова обузимају лишајеви, а он губи битку са индустријским цреповима
Само једна кућица, крај пута Богатић-Мачванска Митровица, са десне стране, при изласку из Метковића на којој неупадљиво пише Марко, подсећа да су пре неколико деценија мајстори из околине Ниша на овом месту, пекли на далеко чувен, “биберов“ цреп. У позадини је оронула црепана, долап у коме се припремала мека иловача, ископан у близини. Ту су иструлили калупи и дугачке шупе, где се цреп сушио пре уласка у црепану на печење.
- Само печење трајало је неколико дана. Ложили су суво грање, шаровину или старе гуме. Из црепане се без престанка виорио плавичасти дим. Црепана се потом дан, два хладила. Онда су износили и недалеко од ње делили црвени “бибер“-цреп који је брзо проналазио купце. Некада су га купци наручивали и плаћали унапред. Углавном за продају није било проблема, присећа се комшија ове црепане Риста Исаковић.
Недалеко од ње са леве и десне стране пута, ка Глушцима, биле су две сличне. И оне су данас у стању распадања. “Биберов“ цреп који покрива већину углавном старијих мачванских кућа и других објеката, обузео је зелени лишај али је он још увек непробојна брана за кишу, снегове и ветрове.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa