Инфо

5. април 2012.5. апр 2012.
ИЗ ОДЕЉЕЊА ЗА СУЗБИЈАЊЕ ПРИВРЕДНОГ КРИМИНАЛА УПОЗОРАВАЈУ

ОПРЕЗ, ФАЛСИФИКАТИ У ОПТИЦАЈУ

Тек што се појавила новчаница у апоену од 2.000 динара направљени и њени фалсификати. За израду лажног новца довољна добра рачунарска опрема и спремност на чињење кривичног дела. Из Полицијске управе Шабац саветују грађане како да препознају “лажњаке“ и апелују да се такав новац одмах по препознавању преда полицији
На подручју Полицијске управе Шабац у току 2011. године извршено је 35 заплена фалсификованих новчаница. Поднето је пет кривичних пријава за ово дело којима је обухваћено осам лица.
-Приметна је појава лажних новчаница у апоенима од 2.000 и 5.000 динара. Оне су ретке и нема их много у новчаној маси. Новчанице од 2.000 динара су посебно интересантне јер већина грађана још увек не зна ни како изгледа и врло мало људи их је имало у рукама, наводе у ПУ Шабац.
У полицији истичу да је најједноставнији начин за препознавање лажне новчанице изглед сигурносне нити. На правом новцу ова нит је уткана у папир и према извору светлости је непрекидна. Код лажних новчаница она је имитирана металном фолијом која је утиснута на високим температурама и према светлости је испрекидана.
-Врло често на фалсификатима нема воденог жига, или се он појављује као имитација различитих ликова. С обзиром да се најчешће раде на фото-копир апаратима у њих није могуће утиснути дубинску штампу. Код праве новчанице део где пише “Народна банка“ није гладак, већ постоји перфорација. То фалсификатори не могу да изведу, каже извор из полиције.
Он додаје да грађани не треба да буду у заблуди да се лажни новац израђује у неким “супер штампаријама“ и да је за то потребно посебно знање и умеће. Најчешће се за то користе добри скенери и рачунари и ласерски штампачи у боји.
-Довољно је солидно познавање рачунарске технологије и спремност да се уђе у криминалне воде. Фалсификати су углавном добре израде. Ми смо имали прилично успеха у хватању лица која се баве овим послом. Претпрошле године смо у сарадњи са колегама из Републике Српске и Брчког дистрихта ухватили једну екипу која је “растурала“ лажне новчанице од 1.000 динара. Они су били са нашег подручја и ми смо их ухватили овде а колеге су у Брчком пронашле штампарију.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa