Инфо

9. новембар 2023.9. нов 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Шабачка гимназија обележила 186. рођендан

Светионик знања и дом генерација

Директорка Шабачке гимназије Маријана Исаковић истакла је да је „поносна домаћица 186. рођендана школе која деценијама стоји на бранику образовања и васпитања Србије“
Свој 186. рођендан Шабачка гимназија обележила је у уторак у свечаној сали, у присуству руководства, колектива, ученика и гостију. Програм, спој традиције, културе и историје, обухватио је музичко- сценски приказ „Име је знак“ који су приредили ђаци са професорком српског језика и књижевности Иваном Исаиловић, а наступили су и чланови Мушког певачког друштва КУД „Абрашевић“ под диригентском палицом Мирјане Пантелић.

Успеси за понос и трајање
Директорка Шабачке гимназије Маријана Исаковић истакла је да је „поносна домаћица 186. рођендана „куће старе“, школе која деценијама стоји на бранику образовања и васпитања Србије“ и чија је свака година постојања вредна памћења и страница летописа за незаборав“.

-Свечаности су прилике да се окупимо, сретнемо и испричамо, обрадујемо једни другима. Ови сусрети су драгоцени, прилика да се проговори о лепим стварима и резултатима. Кућа нам је пуна лепе, здраве и успешне деце. Испратили смо сјајну генерацију која нам је осветлала образ на пријемним испитима на факултетима, где су се нашли међу првима на већини ранг листа, од Медицинског факултета у Београду посебно смо похваљени. Више од 50 ученика је добило Видовданску награду града Шапца, коме смо бескрајно захвални на помоћи и покровитељству, наш ученик Никола Опачак добио је европску награду за физику и учинио нас изузетно поносним. Обнавља се кров на најлепшој спортској дворани у Србији, походе нас пријатељи из Кине и Русије, свештенство Епархије шабачке и преосвећени епископ Јеротеј уз нас су молтивом и делом, на чему смо им благодарни, уз нас су бројни пријатељи који сваки наш труд чине лакшим и успех већим. Свима смо им бескрајно захвални- рекла је Маријана Исаковић.

Светионик знања
Подсетила је да су утемеље школе уграђени „љубав и нада сиромашног, али вредног и честитог српског рода, Шапчана и Мачвана, Поцераца и Посавотамнаваца, који су желели бољи живот за своје потомке, а знали су и веровали да само образовање и добре намере могу спасти свет. У граду на граници два света, две цивилизације, на вечитој историјској ветрометини, зидали су своје куле од снова, загледани у неко ново време“.

Свечаности је присуствовао и председник Привременог органа града Шапца др Александар Пајић, који је истакао да 186 година постојања само по себи говори о квалитету рада у тој образовној установи.

-Колективу и ученицима Шабачке гимназије желим још много година успешног и квалитетног рада као што је то било у годинама иза нас. Ово је заиста светионик знања у шабачком образовању, установа која квалитетом рада припрема средњошколце за наставак школовања и из ове школе су изашли многи велики људи, књижевници, песници, научници, инжењери и многи други знаменити Шапчани којима се град у претходном периоду поносио. О квалитету ове образовне установе говори да више од 95 процената средњошколаца настави са школовањем и у врху су на пријемним испитима на различитим факултетима у нашем образовном систему. Све најлепше им желим и да још дуго година прослављају на овакав начин, али и да знање и квалитет образовања буду нешто чему ће увек тежити- подвукао је Пајић.

„Наша школа је настала као залог будућности, полазиште у ново, боље и мудрије, а оно што се из вере, љубави и наде роди мора бити дивљења вредно. И таква је наша „кућа стара“, угледан дом генерација, школа о којој се прича“, поручила је директорка Шабачке гимназије.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa