Инфо

18. јануар 2024.18. јан 2024.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Драган Ивановић, УГ Разум

Резервно место за живот немамо

О теми заштите животне средине, сарадњи грађана и удружења са институцијама, одговорности свих оних чија дела утичу на очување природе разговарали смо са Драганом Ивановићем из Удружења грађана Разум
-Ми смо удружење које за главни циљ има поправљање стања у ком се налази животна средина у граду и припадајућим селима. Не желимо да нас називају еколошким удружењем, јер екологија у Србији је окренута наопако, претворена је у бизнис и трку за личном користи. Ми желимо да коначно почне да се мисли на здравље људи да се смањи свеопште загађење ваздуха, воде, тла. Резервно место за живот НЕМАМО – каже Ивановић за Глас Подриња.

Ваше удружење преузима податке са шабачке аутоматске мерне станице. У чему видите значај оваквог начина праћења квалитета ваздуха за грађане?
Само постављање аутoматеске мерне станице је велики корак унапред у мониторингу ваздуха у граду. Сада можемо пратити мерења у реалном времену. Мана је што се то не користи у довољној мери, нема упозоравања грађана јавно (сем апликације ЗЈЗ) када је загађеност велика. Такође не користе се резултати да би се сачинио план о побољшању квалитета ваздуха, тај план је законска обавеза ЗЈЗ Шабац.

Лични став Драган Ивановић:
Да ли би могла Општа болница “Лаза Лазаревић” из Шапца да ЈАВНО изнесе податак за колико је повећан број оболелих од респираторних органа у задњих 5 година?


Што се тиче независног сервера било је покушаја опструкције да УГ РАЗУМ има независан приступ од стране људи из ЗЈЗ, после нашег жестоког протеста и разговора с донатором задржали смо независни приступ. УГ РАЗУМ свакодневно прати и преко свог линка обавештава грађане о стању загађења, на нас нема утицаја никаква политичка опција!!!

Где видите највеће ризике и узроке загађења ваздуха, воде, природе уопште?
Узрок загађења је човек и његов рад или нерад, немарно, нечињене. Непостојање закона о здравој животној средини. Ми имамо прописане ЕУ законе, али нема ко да их спроводи. Такође удворички однос јединице локалне самоуправе према властима у Београду где се даје сагласност за све што БГ затражи. Резултат је то да имамо ливницу и топионицу тик уз водоизвориште које раде иако немају све дозволе и сагласности. Такође не поштују се планска документа града Шапца и објекти се граде на површинама и парцелама које нису намењене за такве делатности. Казнена политика је никаква, да ли се ико сећа да је неки загађивач новчано кажњен?

Фото: Приватна архива


Каква је сарадња са надлежним институцијама и да ли се може унапредити?
Ово је ствар којом смо најмање задовољни. Опструише се пријем, па и одговори на наше захтеве. Садржај одговора често не одговара питању које смо поставили, тј. питамо једно, одговоре нам друго. Због непостојања рокова неке одговоре да потражимо код повереника за информације од јавног значаја. Надлежни се понашају као да су на острву, они су власт. Нема канцеларије за сарадњу с удружењима грађана по питању животне средине. Опозиција се слично понаша, осим њихових уских интереса нису заинтересовани да сарађују с нестраначким удружењима.

Каква је улога грађана у очувању и заштити природе?
Најшире питање. Да пробам просто, ми смо ову ваздух, воду, тло добили на коришћење. Наследили смо од претходних генерација и треба да је сачувамо и предамо будућим генерацијама. Бесомучна потера за профитом довела је до тога да наша генерација троши ресурсе за 3 генерације испред. Дивљачка сеча шума, неконтролисана геолошка истраживања, бесмислено отварање рудника на плодним и заштићеним подручјима води ка уништењу услова за живот људи.Такође стварање дивљих депонија,бацање смећа у водотокова и јаруге. Све нас води ка колапсу живота.

Грађани морају да схвате да кад год су стару машину, фрижидер, катастрофа намештај, бацили у канал, или реку, јаругу да су тиме угрозили 20 других људи. Изгледа да је време емпатије одавно прошлост, јер баца се све и свуда.
Г.П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa