Инфо

18. јануар 2024.18. јан 2024.
Фото: Архива "Гласа Подриња"

Фото: Архива "Гласа Подриња"

Двадесето Пливање за Богојављенски крст

Снага воље јача од зиме

Јубиларно пливање за знамење великог празника. Богојављење, тачно у подне, плажа Стари Град. Први пут 2004. године. Велике разлике у темепратурама током две деценије. Шабац имао и посебну традицију. Лични мотив најважнији
На Богојављење све воде ваасељене су свете, а део традиције је улазак у отворену воду и пливање ка празничном знамењу. Двадесети пут Шапчане на Сави очекује традиционални празнични догађај. Дан почиње литургијом у Саборном храму Светог Петра и Павла, у просторијама БК Мачва ће бит организован лекарски преглед учесника, на плажи је освећење Крста, а у подне ће пријављени запливати Савом.

-Наставак традиције, позивамо суграђане да дођу, буду део догађаја и буду подршка храбрим учесницима. За посетиоце је обезбеђено и кувано вино. На Старом граду смо од 10:30 – рекао је директор Турситичке организације Шабац Душан Симић. ТОШ је организатор, а Град Шабац покровитељ.
Прво Пливање организовано је 2004. године и од онда траје уз изузетак јануара 2021. Први победник био је Шапчанин Ненад Тешић. Било је током две деценије празничног снега, леда, ледених дана и сунца као да је април.

Фото: Архива "Гласа Подриња"


-Најтеже је било прве године. Бавила сам се пливањем и сматрала сам да треба да покушам и на овај начин да тестирам себе. Био је снег, дувао је ветар и оног тренутка када сам закорачила у реку, сви мишићи су почели да се грче. Хладно ми је и сада када се сетим тога, али зато сам још више поносна што сам успела и те и свих наредних година – присећа се Ана Петровић својих учешћа.

Разлике у темепратури воде су знатно мање током година на Богојављење него што су колебања температуре ваздуха. Некада је у води степен или два топлије, а некада десет степени хладније.
-Наредних година је било топлије, али је онда вода хладнија и зато је још теже, због разлике у температури. Иначе сам зимогрожљива и зато је изазов био већи из године у годину. Нисам никада имала неку посебну припрему, попут туширања хладном водом, излагања нижим темепратурама, посебне исхране и сл. Много је отежавајућих околности, али на другој страни је мотив који не дозвољава да одустанете- приближава Ана.

Пливање СА Знамењем
Део шабачке, јединствене традиције пливања на велики празник било је пливање СА Богојављенским крстом. Неколико година група ентузијаста, учесника организовала је догађај који је обухватао све сегменте традицоналног, литургије, лекарског прегледа, богослужења пред улазак, али је уместо такмичења ЗА установљено пливање у коме пливачи улазе у Саву носећи празнично знамење пуштају га и с њим запливају колико желе и могу.


Протекла је једна и по деценија од када је први пут Александар Јанковић запливао за Часни крст. Кроз све те године, а свака је посебна и изазовна на празнични дан, мењао се покретачки мотив да би се временом искристалисао један и најважнији. Био је ту када се два дана раније разбијао лед на води због пливача и када је било јануарско пролеће. Унутрашња снага га је водила до сада и водиће га и предстојећег петка.

Фото: Архива "Гласа Подриња"


-Прве године сам био још дечак и било је то самодоказивање, испитивање личних граница, но временом је преовладало нешто унутрашње што је тешко описати речима. Вера, породична традиција су део личности и увек имам снажну жељу и мисију на Богојављење. Дан касније је и породична слава и унутрашњи осећај је тај који даје велику психолошку снагу који ме носи. Када све прође осећам само понос и лично испуњење – истиче Јанковић додајући да је први корак сваког учесника управо лични мотив због којег наступ постаје лична мисија.

Фото: Архива "Гласа Подриња"


-Читав тај дан, од лекарског прегледа, долазите свесни свог мотива. Када изградите снажну жељу, вољу да наступите, температура, ветар, све што отежава постаје секундарно и лако савладиво. Знате због чега сте дошли, шта желите и онда је све лакше. Говорим из лично искуства. Да не постоји нешто организовано, да нема других заинтересованих, одлазио бих и сам, баш због свега што за мене тај чин представља.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa