Инфо

18. јануар 2024.18. јан 2024.
Фото: Општа болница Шабац

Фото: Општа болница Шабац

ОБЈАВЉЕН ЈАВНИ УВИД ЗА ПЛАН ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ НОВЕ БОЛНИЦЕ

Комплекс са шест функционалних зона

Одељење за урбанизам Градске управе Шапца огласило је јавни увид у нацрт Плана детаљне регулације нове Опште болнице у Шапцу. Документом, који ће на јавном увиду у просторијама Одељења за урбанизам, у Карађорђевој улици бр. 27 бити до 10. фебруара, предвиђена је градња новог болничког комплекса на парцели оивиченој улицама Хајдук Станка са источне и Гаврила Принципа са југозападне стране, док је на северној страни граница парцеле заштитни појас железнице.

Нови болнички комплекс је пројектован на скоро 80.000 метра квадратна корисног простора конципираног, како је наведено, по највишим међународним стандардима за модерне болнице. Како се истиче у документацији, Шабац је за потребе реконструкције Опште болнице прибавио Генерални пројекат изградње, реконструкције, доградње и адаптације објеката Опште болнице и Дома здравља Шабац. Након детаљне анализе постојећег стања, пројектом су разрађиване две варијанте – прва је била постојећа локација Опште болнице и Дома здравља, а друга нова локација Опште болнице и постојећа локација за објекте Дома здравља.


Ревизиона комисија предложила је да се у даљим поступцима израде пројектне документације пројектовање ради по решењу датом у варијанти 2, што подразумева изградњу Опште болнице на новој локацији. ПДР-ом су за потребе градње нове болнице обухваћене катастарске парцеле 1160, 1161, 1162, 1163, делови парцела 1164 и 1165 и део парцеле 1166/2. Површина обухвата ПДР-а, како се наводи, износи 6,39 хектара. На овим парцелама постоји и приватно и јавно власништво, а како је наглашено предвиђено је рушење свих објеката на парцелама 1161 и 1162.

– Циљ израде плана је изградња новог комплекса Опште болнице за територију Мачванског округа (без Лознице и Малог Зворника), уз унапређење дасадашњег нивоа здравствене заштите у урбанистичком, архитектонско-грађевинском и технолошком погледу, како би се испуниле садашње норме, стандарди и прописи који регулишу ову област – истиче се у документацији.

Како је појашњено, концепт нове болнице заснива се на подели целокупног комплекса на шест функционалних зона – хируршка медицина, интернистичка медицина, дневна болница са поликлиничко-амбулантним одељењем, зона издвојених функција (психијатрија и инфективни блок), зона енергетике и зона комуналног и медицинског отпада.

Главни објекат болничког комплекса, како се истиче, смештен је у средишњем делу парцеле и то ће бити објекат А. У функционалном и просторном смислу он је подељен на 4 целине коју чине блокови А0, А1, А2 и А3.

Блок А0 замишљен је као централна зона која истовремено спаја и раздваја два болничка блока – хируршки – А1 и интернистички – А2. Блок А0 биће спратности од По+П+1 до По+П+6 и укупна бруто површине 18.487 метра квадратна, а чиниће га надземни део и подземна гаража. У приземном делу са југозападне стране, биће смештен главни улаз у болницу и централни хол са пријемним пултом. Улази у подземну гаражу оствариваће се рампама преко интерне саобраћајнице која има два прикључка у Улицу Гаврила Принципа.


– При постављању концепта, водило се рачуна да пут пријема спољног пацијента и његов прелазак у стационарног буде што краћи и јаснији, како би се мешање спољних корисника и болничког пацијента и медицинског особља избегло, односно, свело на минимум – појашњава се у документацији.

Општа болница „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац је, како се подсећа, здравствена установа секундарног нивоа која пружа услуге из свих области здравствене делатности осигураницима из Мачванског округа, који се простире на површини 3.268 километра квадратна, и обухвата осам градова и општина (град Шабац и Лозница, општине Богатић, Владимирци, Коцељева, Мали Зворник, Крупањ и Љубовија) са укупно 297.778 становиника. Ка овој установи гравитира више око 207.000 пацијената (без Лознице и Малог Зворника).
Општа болница Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa