Инфо

18. јануар 2024.18. јан 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ У ДОМУ ЗДРАВЉА „ДР ДРАГА ЉОЧИЋ“

Вештине успешне комуникације

„Посао здравствених радника је изузетно захтеван када су у питању тешке и сложене дијагнозе које морају да саопште, али све може да се искомуницира на начин да пацијенту буде лакше у психолошком смислу, да може брже да се организује и да потражи адекватну помоћ“
У Дому здравља „Др Драга Љочић“ одржано је предавање „Вештине успешне комуникације здравствених радника са пацијентима“. О психолошким аспектима комуникације, вербалним и невербалним као подједнако важним, говорила је др клиничке психологије, проф. Тамара Кликовац са Филозофског факултета Универзитета у Београду, Одељења за психологију.

Фото: "Глас Подриња"


- Колико је битно оно што говоримо, толико је значајно и какав став тела имамо, мимику лица, како се понашамо, како почињемо и завршавамо разговор са пацијентом, колико он изађе охрабрен, подстакнут и мотивисан са свим релевантним информацијама. Некада ситуације нису лаке. Шта више, посао здравствених радника је изузетно захтеван када су у питању тешке и сложене дијагнозе које морају да саопште, али све може да се искомуницира на начин да пацијенту буде лакше у психолошком смислу, да може брже да се организује и потражи адекватну помоћ, нагласила је Кликовац.

Проф. др Тамара Кликовац је клинички психолог, системски породични психотерапеут, РЕБТ психотерапеут. Ванредни је професор на Одељењу за психологију Филозофског факултета Универзитета у Београду.
Богато професионално искуство стекла је радећи као психолог на Институту за онкологију и радиологију Србије, примарно на Одељењу педијатријске онкологије. Такође, бави се психотерапијским и саветодавним радом и са одраслим онколошким пацијентима. Истраживачки рад посветила је психоонкологији, педијатријској психоонкологији и психолошким аспектима палијативног збрињавања, као и здравственој психологији и менталном здрављу. Сарадник је Belhospisa, првог Центра за палијативно збрињавање у Србији.

Комуникација са пацијентима од великог је значаја за здравствене раднике који су прва и најважнија карика у контакту са пацијетима.

- Изузетно смо почаствовани посетом професорке Тамаре Кликовац, која је изванредан стручњак из области психологије. Ово предавање је од велике користи за наше запослене. Управо је наша идеја да запосленима омогућимо безбедне услове за рад и да на најлакши начин превазилазе тренутне потешкоће. Надам се да ће им ова едукација помоћи да обављају свој посао и сачувају здравље, истакла је др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља Шабац.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa