Инфо

18. јануар 2024.18. јан 2024.
Директор Еликсир Зорка, Стефан Н. Комазец, Фото: "Глас Подриња"

Директор Еликсир Зорка, Стефан Н. Комазец, Фото: "Глас Подриња"

СТЕФАН Н. КОМАЗЕЦ, ДИРЕКТОР ДРУШТВА ЕЛИКСИР ЗОРКА

Добар тим за добре резултате

Година пословних изазова завршена профитабилно захваљујући квалитетном тиму и доброј стратегији. Улагање у еколошки чисте процесе производње опредељење компаније и неминовност за опстанак на светском тржишту. Брига о локалној заједници међу приоритетима
Бројни изазови у пословању обележили су 2023, али по оцени директора Еликсир Зорка, Стефана Н. Комазеца, захваљујући доброј стратегији и квалитетном тиму, ова компанија је годину у којој су многи слични производни погони у Европи затворени, успела да задржи профитабилност. Стратешка предност је та што су производни процеси Еликсир Зорке базирани на сопственој производњи фосфорне киселине у Прахову, а не на азотној компоненти која је уско везана за цену гаса као сировине. Са друге стране доста се улагало у савремене технологије производње. Еколошки чисти процеси, европски су императив, док је Еликсир у Србији пионир по овом питању.

Година обележавања 85 година хемијске индустрије у Шапцу послужила је да се компанија позната по великим улагањима у локалну заједницу, још више приближи својим суграђанима али и гостима са стране. Кроз отворена врата Еликсира, овим поводом је прошло око 1.500 људи упознајући се са производњом минералних ђубрива и историјом фабрике.

У години јубилеја Еликсир Зорку посетило 1500 људи, Фото: "Глас Подриња"


Време пред нама је у Еликсиру планирано за нова улагања и инвестиције, изградњу нових погона, пласирање нових производа, освајање нових тржишта.

Добри резултати су обавеза
Крајем протекле године објављене су листе 100 најуспешнијих и највећих компанија у Србији у 2022. По добити, Зорка Elixir је позиционирана на високо 15. место. То је по речима Комазеца била година историјских резултата који отварају бројне могућности али и обавезују на одржавање и унапређење квалитета рада.

- Еликсир је протекле године потписао уговор са немачком групацијом К+С о стратешкој сарадњи у изградњи нове фабрике за производњу водотопивог ђубрива у Прахову. Што говори да смо препознати као озбиљан партнер највећим светским компанијама- изјавио је директпор Еликсир Зорке, Стефан Н. Комазец.


-2022. је за „Елиxир“, финансијски гледано била година одличних резултата што доказује чињеница да су три највеће чланице наше групе биле котиране међу 100 најуспешнијих компанија у Србији. „Елиxир Зорка“ на тој листи нашла се на 15. „Елиxир Прахово“ на 16. а „Елиxир Група“, као наша матица, на 32. месту. Иако нема званичних података, незванично можемо да кажемо да је Елиxир Група у 2022. сигурно била у топ 10 компанија у Србији а врло вероватно и у топ 5. Такви финансијски резултати осим што нам дају могућност да наставимо да инвестирамо и развијамо компанију, они су за нас и обавеза да и по свим другим параметрима будемо бољи, у складу са нашим добрим пословним резултатима-навео је директор Еликсир Зорке, Стефан Н. Комазец.

Година јубилеја
Током 2023. године обележено је 85 година постојања хемијске индустрије у Шапцу. Том приликом компанија је отворила своја врата и показала не само како сада фабрика изгледа, већ и сам процес производње.

-Имали смо више од 60 организованих посета. Кроз нашу фабрику су прошли представници високошколских установа, професори, студенти, пословни партнери, представници медија, струке, грађани Шапца. Отворили смо наша врада да људи виде чиме се то бавимо и на ком је нивоу производња минералних ђубрива у Шапцу- истакао је Комазец.

Посета поводом јубилеја, Фото: "Глас Подриња"


Савремене технологије производње
Када је реч о технологијама производње минералних ђубрива, Комазец тврди да се у Елискиру за све аспекте производње користе најсавременије светске технологије, те да је тиме ова компанија пионир у овој области у Србији. Поштују се домаће и европске регулативе у домену технологије и екологије, што је препознато и од стране домаће стручне јавности и од стане међународних институција, као што је УНДП.

-Наш пројекат циркуларне економије награђен је од стране међународних институција, што је уједно и признање да имамо добре пројекте који се тичу заштите животне средине- каже директор ЕликсирЗорке.

Мапа пута декарбонизације
Улагање у еколошки чисте процесе производње је опредељење компаније и неминовност за опстанак на светском тржишту. Као извозно оријентисана компанија Еликсир је прва у Србији урадила Мапу пута декарбонизације, што ће бити обавеза свих произвођача на које се односи примена нове CBAM регулативе ЕУ и које желе да сачувају конкурентност на европском тржишту након 2026. године, када ће почети опорезивање угљеничног отиска производа пласираних на ЕУ тржиште.

Награда УНДП за пројекат Мапа пута декарбонизације, Фото: "Глас Подриња"


-Први смо у Србији који смо израчунали угљенични отисак наших производа и на свом примеру припремили мапу пута декарбонизације, која може да користи и другим домаћим компанијама. То је нешто чему се цела Европа прилагођава, и без чега неће моћи да се извози на њихово тржиште. Наш циљ је, да кроз инвестиције и улагање у нове изворе енергије, до 2030. године потпуно декарбонизујемо нашу производњу - објашњава Стефан Н. Комазец.

Загађење ваздуха
Током децембра и јануара забележена је висока загађеност ваздуха у Шапцу. Суграђани су се жалили и на непријатан мирис. То је покренуло оптужбe на друштвеним мрежама и на рачун Еликсира.

-По дозволама које наша држава издаје, а оне се ослањају на европску референтну регулативу, јасно је дефинисано шта наша индустрија може да емитује од загађујућих материја, а то су амонијак и флоур. Ми нисмо емитери ПМ честица, а прекорачења дозвољених граничних вредности за амонијак и флоур није било последње две године. У јануару је Завод за јавно здравље објавио да је ваздух јако загађен, због повећања присуства ПМ честица која су забележена и током прве половине јануара када наша производња уопште није радила - изјавио је Комазец и додао:

-Без обзира што су континуална мерења емисије на нашем емитеру у складу са прописима и без иједног прекорачења, што смо и константно предмет надзора институција које прате наш рад (прошле године смо имали две редовне и осам ванредних контрола), ми се не задовољавамо постојећим стањем и константно тражимо начине да наш утицај на животну средину још смањимо. У нашем инвестиционом плану, такви пројекти имају приоритет.

Преко 60 милиона динара инвестирано у локалну зајединицу
Брига о локалној заједници у којој послујемо је приоритет за Еликсир групу. Конкретно, Еликсир Зорка је у Шапцу током 2023. године донирала преко 60 милиона динара. Скоро половина тог износа, 27 милиона, донирана је за набавку најсавременије аутоматске мерне станице, према захтевима које су дефинисали стручњаци из Завода за јавно здравље, преко које грађани у реалном времену могу да прате стање квалитета ваздуха у Шапцу.

-Нисмо само донирали новац за мерну станицу, него смо били упорни у том процесу да податке са те мерне станице грађани добијају уживо, као што су тражили представници цивилног сектора и стручњаци, наводи Комазец.

У овој години наставља се пројекат уређења дворишта шабачких вртића, кроз партнерство са Предшколском установом „Наше дете“. У „Бајци“, где је више од 260-оро деце постављене су справе за игру, а у овој години биће реконструисана дворишта три вртића у самом центру Шапца, у којима је преко 300 најмлађих. Циљ је стварање што бољих услова за игру и дружење- каже директор Еликсир Зорке.

За потребе партнерске организације „Хумано Срце“ и збрињавање угрожених издвојено је 12 милиона, а у компанији су посебно поносни на пројекат уређења дворишта градских вртића.

-Ускоро се завршава уређење дворишта у вртићу „Бајка“, а након њега су на реду „Снежана“, „Радост“ и „Полетарац“, каже директор Еликсир Зорке.

Фото: Еликсир Зорка


Биће настављено улагање и у спорт. Еликсир је спонзор РК „Металопластика“ и ВК „Шабац“, а од ове године подршку ће добити и Кајак клуб „Зорка“, ексклузивно открива Комазец.

-То ће значити да подржавамо три од пет клубова који су проглашени за спортске клубове од посебног значаја за град Шабац. Они у својим редовима имају велики број деце, што је за нас изузетно битно, можда битније од самих резулатата, јер тако улажемо у будућност града- каже Комазец.

Брига о запосленима
Еликсир група запошљава око 2.000 радника. На шабачкој локацији ради њих 600. У компанији су посебно поносни на чињеницу да је сваки 10 запослени инжењер, у Шапцу их је преко 60.

-Свесни смо да не бисмо имали добре пословне резултате без доброг тима људи са којима радимо. Због тога континуирано улажемо у унапређење њиховог знања и едукације- истиче Комазец.

Планови
Добре резултате, како наводе у Еликсиру, ће искористити за даље инвестиције, у повећање производње фосфорне киселине у Прахову и обновљиве изворе енергије. По Комазецовим речима ту је планирана изградња нових погона за нове производе. Реч је о трогодишњем инвестиционом циклусу вредном око 300 милиона евра, који ће омогућити даљи развој компаније.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa