18. januar 2024.18. jan 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ODRŽANO PREDAVANjE U DOMU ZDRAVLjA „DR DRAGA LjOČIĆ“

Veštine uspešne komunikacije

„Posao zdravstvenih radnika je izuzetno zahtevan kada su u pitanju teške i složene dijagnoze koje moraju da saopšte, ali sve može da se iskomunicira na način da pacijentu bude lakše u psihološkom smislu, da može brže da se organizuje i da potraži adekvatnu pomoć“
U Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“ održano je predavanje „Veštine uspešne komunikacije zdravstvenih radnika sa pacijentima“. O psihološkim aspektima komunikacije, verbalnim i neverbalnim kao podjednako važnim, govorila je dr kliničke psihologije, prof. Tamara Klikovac sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Odeljenja za psihologiju.

Foto: "Glas Podrinja"


- Koliko je bitno ono što govorimo, toliko je značajno i kakav stav tela imamo, mimiku lica, kako se ponašamo, kako počinjemo i završavamo razgovor sa pacijentom, koliko on izađe ohrabren, podstaknut i motivisan sa svim relevantnim informacijama. Nekada situacije nisu lake. Šta više, posao zdravstvenih radnika je izuzetno zahtevan kada su u pitanju teške i složene dijagnoze koje moraju da saopšte, ali sve može da se iskomunicira na način da pacijentu bude lakše u psihološkom smislu, da može brže da se organizuje i potraži adekvatnu pomoć, naglasila je Klikovac.

Prof. dr Tamara Klikovac je klinički psiholog, sistemski porodični psihoterapeut, REBT psihoterapeut. Vanredni je profesor na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Bogato profesionalno iskustvo stekla je radeći kao psiholog na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, primarno na Odeljenju pedijatrijske onkologije. Takođe, bavi se psihoterapijskim i savetodavnim radom i sa odraslim onkološkim pacijentima. Istraživački rad posvetila je psihoonkologiji, pedijatrijskoj psihoonkologiji i psihološkim aspektima palijativnog zbrinjavanja, kao i zdravstvenoj psihologiji i mentalnom zdravlju. Saradnik je Belhospisa, prvog Centra za palijativno zbrinjavanje u Srbiji.

Komunikacija sa pacijentima od velikog je značaja za zdravstvene radnike koji su prva i najvažnija karika u kontaktu sa pacijetima.

- Izuzetno smo počastvovani posetom profesorke Tamare Klikovac, koja je izvanredan stručnjak iz oblasti psihologije. Ovo predavanje je od velike koristi za naše zaposlene. Upravo je naša ideja da zaposlenima omogućimo bezbedne uslove za rad i da na najlakši način prevazilaze trenutne poteškoće. Nadam se da će im ova edukacija pomoći da obavljaju svoj posao i sačuvaju zdravlje, istakla je dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja Šabac.
M.F.

Najnoviji broj

23. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa