Инфо

18. април 2024.18. апр 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Почело Позоришно пролеће у Шапцу

Најбоље представе из Србије

„Желео бих да нагласим да ништа не почиње са нама, и ништа се не завршава са нама. Позориште траје више од два и по миленијума и трајаће док траје људска цивилизација, и као најкомплекснија врста уметности нас чини племенитијим особама. Надам се да ће Фестивал помоћи да бар на тренутак сви заборавимо на ствари које свакодневно проживљавамо и које се дешавају у свету и да ћемо на крају бити бар мало бољи људи“ поручио је селектор Фестивала
8. театарски фестивал „Позоришно пролеће“ отвореила је представа „Људи од воска“ у изведби Народно позориште Сомбор, према тексту Мате Матишића у режији младог Ивана Вање Алача. Публика је друге вечери имала прилику да погледа драму „Очеви и оци“ Народног позоришта Београд према роману Слободана Селенића у драматизацији Кате Ђармати и режији Вељка Мићуновића, затим представу „Љубинко и Десанка“ Народног позоришта „Тоша Јовановић“ Зрењанин према тексту Александра Поповића у режији Милана Нешковић, а очекују их представе Народног позоришта Београд „Наш разред“, Тадеуша Слобођанека у режији Татјана Мандић Ригонат, (Пра)фауст“ Београдског драмског позоришта према тексту Јохана Волфганга Гета у режији Бориса Лијешевића. У част награђених биће изведена представа „Дечије повреде“ по тексту Џозефа Раџива, у режији Ивана Вуковића.

Најбоље представе из Србије
Александра Делић, в.д. директора Шабачког позоришта током свечаног отварања напоменула је да ће шабачлка публика имати прилику да погледа низ врхунских остварења.

Александра Делић, Фото: "Глас Подриња"


-Шапчани воле позориште. Оно им је и штит и културно прибежиште о сурове реалности. Верујем да ће одабране према највишим критеријумима позоришног чина од стране селектора Фестивала бити запажене – рекла је в.д. директора и пожелела добродошлицу посетиоцима Позоришног пролећа.
Градоначелник Шапца др Александар Пајић позвао је суграђане да у наредним данима уживају у репертоару ,,Позоришног пролећа“.

-Драго ми је што из године у годину померамо границе и нудимо нове погледе у свету позоришне културе. Наставићемо са подршком културним пројектима у Шапцу, како бисмо допринели афирмацији и свеопштем развоју културе у нашем граду. Селектор Мирослав Мики Радоњић, на одговоран и професионалан начин, одабрао је пет врхунских представа које су обележиле домаћу продукцију од фебруара прошле до јануара ове године, како би на најбољи могући начин позоришну уметност приближио публици. Тако да су пред љубитељима позоришта репрезентативне, садржајне и жанровски различите представе.

Александар Пајић, Фото: "Глас Подриња"


Културна престоница Србије
Свечаном отварању присуствовао је и државни секретар Министарства културе Миодраг Ивановић истакавши да је Шабац сваког априла место представљања најбољих драмских остварења из Србије.
-Пролећем је настављена богата фестивалска традиција Шапца која датира из периода Југославије и показује данас однос града према култури. Шабац током трајања Фестивала постаје кулутна престоница земље – додао је државни секретар Ивановић.

Позориште прича приче
Селектор Фестивала Мирослав Мики Радоњић напоменуо је да су желели да овогодишње Пролеће прича приче кроз драмске комаде.

Миодраг Ивановић, Фото: "Глас Подриња"


-Од античке Грчке позориште прича приче. Оно је настало јер су људи митове и приче пренели на позорницу театра. Од тада позориште се труди да прича приче које се тичу свих нас, времена и простора у ком живимо – рекао је и додао да су одабране представе засноване на одличним драмским текстовима.

Мирослав Мики Радоњић, Фото: "Глас Подриња"


-Када се укључе сјајани редитељи и брилијантни глумци и глумице, тада је успех представе загарантован. Позоришно пролеће има амбицију да добеде најбоље из Србије. Надам се да смо у томе успели и ове године. Захвалио бих се онима који су протеклих година учествовали у оснивању, изградњи и организацији Фестивала. То су Зоран Карајић, Миња Богавац, Владимир Василић. Надам се да ће и нова директорка наставити у том смеру и направити још бољи фестивал и позориште. Посебно бих се захвалио запосленима у Позоришту, анасамблу и Јелени Иветић. На крају сам свог селекторског мандата, али бих желео да нагласим да ништа не почиње са нама, и ништа се не завршава са нама. Позориште траје више од два и по миленијума и трајаће док траје људска цивилизација, и као најкомплекснија врста уметности нас чини племенитијим особама. Надам се да ће Фестивал помоћи да бар на тренутак сви заборавимо на ствари које свакодневно проживљавамо и које се дешавају у свету и да ћемо на крају бити бар мало бољи људи– поручио је Радоњић.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa