Инфо

18. април 2024.18. апр 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Састанак директора мреже института и завода за јавно здравље Србије

Изазови и подршка у имунизацији у Србији

„Надам се да је иза нас једна врло успешно координирана акивност у пандемији, али пред нама су и други изазови о којима свакодевно треба бринути“, проф. др Верица Јовановић, в.д. директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић- Батут“
У сусрет Европској недељи имунизације која се обележава од 21. до 27. априла Завод за јавно здравље Шабац уз подршку Института за Јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ и гостопримство Града Шапца домаћин је првог сусрета представника установа јавног здравља Србије.
Планирано је да овакви сусрети института и завода јавног здравља постану пракса како би се представили резултати рада, сумирали утисци, испланирали наредни кораци у домену јавног здравља становништва.

-У периоду када је КОВИД пандемија била окарактерисана интензивним таласима ширења инфекције углавном смо састанке одржавали у Институту за јавно здравље Србије, али је било и појединачних састанака у складу са потребама појединачних локалних заједица и самоуправа. Овакав начин представљања резултата рада ЗЗЈШ и подршка коју ужива од стране локалне самоуправе је од великог значаја у унапређењу капацитета и квалитета свих завода и института у реаговању у ванредним и ризичним ситуацијама о којима брину заводи и институти. Ми смо мрежа превентивних институција у којој тренутно ради нешто мање од 3.000 људи. Свакодневно они са колегама из домова здравља и болница брину о здрављу свог становништа и прате потенцијалне ризике. Надам се да је иза нас једна врло успешно координирана акивност у пандемији, али пред нама су и други изазови о којима свакодевно треба бринути. Вода, ваздух, заразне болести, повећање обухвата имузизацијом. Велику захвалност дугујемо директору Завода, као и градоначелнику Шапца. Ово ће бити први скуп представника института и завода јавног здравља у Србији – истакла је проф. др Верица Јовановић, в.д. директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић- Батут“.

Током сусрета размењена су искуства чланица Мреже института за јавно здравље Србије, са посебним освртом на пројекат MOMENTUM. Истакнути су примери добре праксе у локалним самоуправама.

-Све установе у Србији које су биле укључене у борбу против пандемије, али и које свакодневно се боре са зразним и незаразним болестима, кључне су у формирању и креирању здравствене политике не само на локалном, регионалном, већ и националном нивоу. Захвалио бих се и пијатељима из пројекта MOMENTUM и USAID-а који су поржали организацију стручног скупа. Очекују нас важни кораци након скупа, јер смо свесни неповерења које је током пандемије било изражено када је вакцинација у питању. Посебно смо пононси што је Завод за јавно здравља Шабац као најстарија институција јавног здравља у

Србији домаћин скупа. До сада су скупови били или у Институту Батут, или онлајн. Надам се да ће грађани увидети значај свега што радимо и да ћемо допринети како јавном здрављу, тако и здрављу сваког појединца. Јаки смо онлико колико су јаки најслабији међу нама – нагласио једиректор Завода за јавно здравље Шабац MSc др Бранко Вујковић .

Градоначелник Шапца указао је на традицију првина у граду у домену здравствене заштите и исказао наду да ће та традиција бити настављена и у будућности.

-Велико је задовољство што је Шабац домаћин састанка мреже јавних установа здравља Републике Србије. Град има богату историју и традицију када је јавно здравље у питању. Из нашег града је потекла прва жена лекар у Србији, прва Бактериолошка станица основана је овде, у Шабац је стигао први рендген. Листа првина у граду је велика, али потребно је да гледамо у садашњост и будућност. У прилог томе говоре сви они пројекти које смо у сарадњи са државом реализовали, као и са грађанима како би изградили град будућности – рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.
М.Ж.Б.

Најновији број

13. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa