Инфо

18. април 2024.18. апр 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОШ „Николај Велимировић“ оцењена највишом оценом

Одличан четири

ОШ „Николај Велимировић“ оцењивцана у процесу екстерне контроле Министарства просвете – Школске управе Ваљево и добила највишу оцену. Вредновани кроз шест области квалитета
Основна школа „Николај Велимировић“ добила је четворку. У валоризацији оцена знања то је врло добро, али када екстерна контрола Школске управе Ваљево даје оцену образовно-васпитној установи, то је највиша, одлична оцена. Оцењивани су стандарди квалитета рада школе крозу шест области и 24 индикатора који представљају жељено, односно најбоље стање. Постоје четири нивоа оцењивања, односно четири степена на основу индикатора. Као и у претходном оцењивању, 2015. Школа је добила највишу оцену.

-Јединица значи да индикатор не постоји, двојка указује да постоји у мањој мери, тројка показује да постоји у већој мери, а четворка је оцена у потпуности испуњеног индикатора. Укупно је 24 индикатора, уколико је једнако тројки и четворки, коначна оцена је мања, што значи да морате имати 13 или више четворки, највиших оцена, да би у збору имали четворку – представља директор Ненад Јовић.

Фото: "Глас Подриња"


На почетку школске године руководство Школе је информисано да ће бити део екстерне евалуације, али без информације када ће бити посета. Достављена су документа ШУ Ваљево, истиче директор Јовић, како би они формирали план својих активности током дана.

-У посети су биле две екипе које имају план активности у који ми немамо увид док не дођу, они бирају часове које посећују, а потом обављају и интервјуе са фокус групама: ученика, наставника, родитеља, школског одбора које опет они бирају методом случајног узорка, без нашег знања и оно што они говоре упоређују са документацијом. Боравили су сваког дана од 08 до 18 часова и имали су времена за све.

Фото: "Глас Подриња"


Уз посете настави и разговоре прегледали су документацију детаљно, контролисали електронске дневнике, све информације добијене на различите начине су повезивали. Постигнућа ученика су само једна од области, валоризују се: планирање и извештавање, настава, учење, трансфер знања, безбедност, атмосфера у школи, међуљудски односи (област Етос), документација, организација...

-Посебно нас радује високо оцењена сарадња родитеља, деце и наставника. То је изузетно важно, јер без те сарадње не би било оваквих резултата. Родитељи, наставници, руководство школе и ученици су савезници на путу успеха ђака. Поносни смо на то што смо једина основна школа на подручју Школске управе која је испунила све да буде центар иновација и васпитно-образовне изузетности, што је један од индикатора у области Етос – рекла је помоћница директора Оливера Милутиновић наглашавајући да би волели видети још највиших оцена, јер процес екстерне евалуације још траје у другим школама.

-Надам се да ће бити још четворки, јер је здрава и добра конкуренција најбољи пут до успеха сваког од чинилаца конкуренције и што ја најважније то је добробит за све ученике.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa