Инфо

18. април 2024.18. апр 2024.
Фото: Општа болница Шабац

Фото: Општа болница Шабац

Општа болница „Лаза К. Лазаревић“

Први пут у операција трбушне киле по савременим светским стандардима

У шабачкој Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ први пут је урађена операција велике инцизионе трбушне киле безтензионом хируршком техником. Ова врста киле појављује се код неких пацијената након операције као једна од компликација, а метода која је примењена у шабачкој болници подразумева уграђивање мрежице направљене од специјалних материјала. У присуству шабачких хирурга, операцију је извео доцент др Андрија Антић са Прве хируршке клинике у Београду, водећи стручњак у тој области и консултант наше установе.

Пацијенту коме је решен овај здравствени проблем, кила се појавила након операције урађене пре скоро две деценије. Поред свакодневних тегоба, велика инцизиона кила уколико се не оперише, може довести и до бројних других поремећаја у организму. Како је објаснио др Андрија Антић, од десет до 20 одсто пацијената након неке операције у трбуху добије инцизиону килу. Ово важи не само за операције које се изведу у склопу опште хирургије, већ и васкуларне, гинеколошке, ендокрине, па чак и кардиохирургије.

– Безтензиона техника компонентне сепарације уз коришћење мрежице у лечењу киле омогућава бржи опоравак и повратак пацијента свакодневним активностима. Нема тензије, мања је бол, а одмах после операције пацијент устаје из кревета. Мрежица ураста у ткиво седам недеља, а током тог периода пацијент не би требало да подиже нешто тешко или да обавља тешке физичке активности. Рецидив увек постоји, а овом техником и новим оперативним процедурама које радимо, тај проценат је свега пет одсто – наглашава др Андрија Антић.

Фото: Општа болница Шабац


Један од хирурга који је присуствовао операцији био је и др Слободан Поповић, директор шабачке болнице. Како је истакао, посете стручњака попут др Антића умногоме унапређују квалитет здравствене услуге у нашој установи.

– Срећан сам што у шабачку болницу долазе најеминентнији стручњаци из разних области медицине. Пре операције, доц. др Андрија Антић нам је одржао лепо предавање на тему савременог приступа и техника оперативног решавања постоперативних кила предњег трбушног зида. А он је експерт у овој области и један је од херниолога који је увео савремене технике лечења кила које се користе у светским специјализованим хернија центрима. У плану је да доц. др Андрија Антић настави да долази на нашу хирургију, где ће нас обучити да самостално решавамо овакве случајеве како пацијенти не би морали да иду на клинике, већ да у свом граду буду оперисани – рекао је др Слободан Поповић.
Општа болница Шабац

Најновији број

13. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa