Инфо

18. април 2024.18. апр 2024.
Фото: Председник Општине Богатић Милан Дамњановић- званична Фејсбук страница

Фото: Председник Општине Богатић Милан Дамњановић- званична Фејсбук страница

У Бадовинцима

Ускоро отварање Музеја Мачве и Семберије

Кућа већ има историјску вредност, јер је првобитно то био дом ћерке Јанка Веселиновића, Персиде и њеног мужа Драгутина Туфегџића, а како је и Јанко Туфегџић, Веселиновићев унук наставио уметничку мисију, у свом дому је угостио интелектуалну елиту тог времена. Остало је забележено да су, између осталих, у овој кући боравили и Милош Црњански и Жанка Стокић. Павловићи су од наследника Туфегџића купили кућу, уредили је, али никада није добила намену
Општина Богатић ускоро ће добити Музеј Мачве и Семберије, у Бадовинцима. Биће смештен у кући Туфегџића која је до сада била у власништву породице Павловић, а која ће бити поклоњена Општини за потребе музеја. Биће то дар Мире Павловић, удовице Слободана Павловића.

У просторијама СО Богатић прошлог четвртка уприличен је пријем за Радета Јовановића, директора компаније „Дрина Ривер“ и уметника Стојана Аничића Окија организоватора ликовне колоније симболично назване „Мост“ и који се старао о објекту у претходном периоду.

Жеља нам је и намера да Музеј Мачве и Семберије отворимо 18. маја, симболично, на Међународни дан музеја, а како њена унутрашњост обилује експонатима који дочаравају традицију и културолошке вредности овог краја


Породица Павловић је 1996. године за саобраћај у пуном капацитету отворила чувену „Павловића ћуприју“, а господин Јовановић се присетио давне 1978. године, када му је Слободан Павловић први пут рекао своју жељу да сагради мост и споји Мачву и Семберију.

Слободан Павловић је и у време санкција наставио да инвестира у свој родни крај, упркос притисцима, а његова добра дела наставила је његова супруга Мира.

Фото: Председник Општине Богатић Милан Дамњановић- званична Фејсбук страница


Кућа већ има историјску вредност, јер је првобитно то био дом ћерке Јанка Веселиновића, Персиде и њеног мужа Драгутина Туфегџића, а како је и Јанко Туфегџић, Веселиновићев унук наставио уметничку мисију, у свом дому је угостио интелектуалну елиту тог времена. Остало је забележено да су, између осталих, у овој кући боравили и Милош Црњански и Жанка Стокић. Павловићи су од наследника Туфегџића купили кућу, уредили је, али никада није добила намену.

-Жеља нам је и намера да Музеј Мачве и Семберије отворимо 18. маја, симболично, на Међународни дан музеја, а како њена унутрашњост обилује експонатима који дочаравају традицију и културолошке вредности овог краја, уз мала улагања и додатно уређење, ускоро ће бити све спремно. Кроз његову поставку наставиће да живе наши преци, али и лик и дело породице Павловић, која је овај велелепни објекат поклонила општини Богатић- рекао је председник општине Богатић Милан Дамњановић.
ГП/званична фб страница председника општине Богатић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa