Инфо

18. април 2024.18. апр 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Одржана 4. седница Скупштине града Шапца

Усвојен предлог плана детаљне регулације „Нова Општа болница“ у Шапцу

Усвојен и предлог одлуке о давању сагласности на текст Повеље о братимљењу градова Цеље и Шабац. Биће потписана на Дан града, 22. априла
Четврта седница Скупштине града Шапца одржана је у петак у амфитеатру Високе школе струковних студија за васпитаче. На дневном реду се нашло 15 тачака, а заседању је присуствовало 45 одборника. Са два гласа против усвојен је предлог одлуке о давању сагласности на текст Повеље о братимљењу градова Цеље и Шабац.

Братимљење наставак добре сарадње
Потписујући ову Повељу, представници два града преузимају обавезу да подстичу и даље развијају непосредну сарадњу у областима образовања, културе, спорта, туризма и привреде, као и да повезују представнике институција и различитих организација локалних заједница, обезбеђују размену делегација на свим нивоима и остварују сарадњу у реализацији пројеката од обостране користи.

-Верујем да је то значајно и у интересу грађана Шапца, јер су нам привреда, спорт, култура и образовање у фокусу, а град Цеље врло сличан по свим тим обележјима са Градом Шапцем. Градоначелник Матија Ковач и ја смо се усагласили да је то у интересу грађана оба града. На Дан града, 22. априла, свечано ћемо потписати Повељу о братимљењу- рекао је градоначелник др Александар Пајић образлажући ту тачку дневног реда.

Фото: "Глас Подриња"


Усвојен је и предлог плана детаљне регулације „Нова Општа болница“ у Шапцу, чији је циљ, како се наводи, изградња новог комплекса Опште болнице (без Лознице и Малог Зворника) за територију Мачванског округа уз унапређење досадашњег нивоа здравствене заштите.

-Врло активна седница Скупштине и заиста сам задовољан што смо могли да чујемо да се опозиција Шапца противи плану детаљне регулације Нове Опште болнице у Шапцу. Мислим да је то стратешки документ од великог значаја да бисмо даље могли да идемо у процедуру и дођемо до грађевинске дозволе, односно почетка радова на изградњи болнице, што је немерљиво за квалитет здравствене заштите у граду Шапцу. Од 34 хиљаде квадрата простора, колико сад имамо у болници, идемо на 72 хиљаде квадрата, са новом опремом, квалитетним кадровима који ће радити, едуковати се за нову опрему. На новој локацији, где смо определили више од четири хектара земљишта, биће близу аутопута и развијаћемо тај део града. На место где је сада хируршки блок прећи ће Дом здравља Шабац и то ћемо реконструисати и имати заиста квалитетну здравствену заштиту за све грађане Шапца- навео је Пајић и додао да је сигран да ће и део опозиције који не присуствује седницама ускоро ући у Скупштину града, те да је недолажење „само перформанс којим скрећу пажњу на себе“.

Председник Скупштине: Важне теме
Председник Скупштине града Шапца Немања Пајић оценио је да Скупштина постаје све занимљивија, те да се отвара много нових тема које се тичу побољшања квалитета живота суграђана.
-Драго ми је да се види у ком правцу се развија наш град и чему тежи, што показује и прва тачка, братимљење са Градом Цељем, са којим имамо јако добре односе дужи низ година уназад, а дошло је време да се ти односи подигну на виши ниво. Желимо да се Шабац угледа на развијене градове сличне величине у Европској унији као што је Цеље, али има много ствари које и они могу да науче од нас, тако да постоји обострана корист у том односу. Предузимамо конкретне кораке ка изградњи Нове Опште болнице у Шапцу, што је од општег интереса за све наше суграђане и цео округ. Акциони планови запошљавања и за унапређење положаја старијих су значајни за побољшање и унапређење живота суграђана- рекао је председник Скупштине.


Локални акциони план запошљавања за 2024. годину
Директор Опште болнице Шабац др Слободан Поповић напоменуо је да ће нова болница донети бенефите у лечењу пацијената којима је потребна хоспитализација, а да ће осталим суграђанима редовне здравствене услуге бити пружане у реконструисаном простору на старој локацији.

Фото: "Глас Подриња"


Усвојен је предлог Локалног акционог плана запошљавања за 2024. годину усаглашен са Стратегијом запошљавања у Републици Србији за период 2021- 2026 године. Њиме су дефинисани приоритети и циљеви политике запошљавања и утврђени програми и мере активне политике усмерене на младе, али и старије категорије становништва.

Одборница „Удружени побеђујемо- Мирослав Алексић- Здравко Понош- Милош Парандиловић“ Татјана Марковић Топаловић истакла је да Скупштина не узима у обзир реалне аргументе против, те да би са одлуком о болници требало сачекати.

Фото: "Глас Подриња"


-Проблем је локација, кадар који ће бити запослен, лекари и медицинске сестре који масовно напуштају земљу и мегаломански пројекти којима се не види крај. Поменула сам пројекат Клиничког центра где је изградња трајала 20 година, две болнице које нису добиле своју намену после ковида. Мислим да је јако битно да знамо шта ће се десити са грађевинским простором огромне квадратуре у центру града који се ослобађа. Све делује нерационално, на новој локацији, близу железничке пруге, аутопута. Нисмо против болнице, али мислим да овако како је представљена није добро замишљена и да о томе треба да разговарамо у наредном периоду. Проблем листа чекања и квалитета здравствене заштите су нам много важнији. Истовремено, подржавамо братимљење градова, али верујемо да ова група људи која представља град није достојна такве врсте братимљења, као и да нам нису јасно представљени бенефити тог братимљења- навела је Марковић Топаловић.

Фото: "Глас Подриња"


Усвојен је и Локални акциони план за унапређење положаја старијих у локалној заједници, за 2024. Разрешен је директор Туристичке организације града Шапца Душан Симић на лични захтев и на ту функцију именован дипломирани демограф Младен Петровић.

Одборници су усвојили извештај о раду Савета за здравље града Шапца за 2023. годину. Изгласан је предлог за расписивање конкурса за избор директора Међуопштинског историјског архива и именовани нови чланови појединих надзорних и школских одбора.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa