Инфо

18. април 2024.18. апр 2024.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Сарадња Средње пољопривредне школе и Биотехничке школе у Марибору

Шабачки ученици у Словенији, словеначки ђаци гости Шапца

Практична настава код њих је савременија, опремљенији су и у том смислу свакако имају боље услове од нас. И ми тежимо томе, тако да верујем да су и њихова деца задовољна, поготово кад је реч о школи јахања која им је баш значила. Имали су прилику да се опробају у томе, што је за неке било ново искуство
Петоро ђака Средње пољопривредне школе са домом ученика у Шапцу боравило је од 7. до 12. априла у посети Словенији. Истовремено, ученици Биотехничке школе у Марибору били су гости Шапца, а у оквиру сарадње која траје деценију, а заснована је на културно- историјској и стручној размени.

Практична настава
-Сарадња са Биотехничком школом траје последњих 10- 11 година, а одвија се тако што сваке године у пролеће вршимо размену ученика. У исто време, док су њихови ученици код нас, наши су код њих и смештени су у Дому ученика. Покушавамо да укључимо децу са свих смерова, најчешће друге и треће године, јер се завршни разреди спремају за матурске испите. Углавном су то прехрамбени, ветеринарски техничари и ове године ученица са смера пекар, награђена због успеха на Републичком такмичењу и целокупних резултата из свих предмета- истакла је чланица пројектног тима школе Милена Ђаковић.

Фото: Приватна архива


Поред Марибора, школа има сарадњу са Словачком, школом из Нитре, са којима следи размена крајем маја. Поред тога, реализују и Erasmus пројекте за које су добили петогодишњу акредитацију. Труде се да што већи број ученика оде на неко студијско путовање, тј. мобилност и види начин рада и школовања у некој другој земљи

Када је реч о ђацима школе из Марибора, Шабац су посетила четири ветеринарска техничара и један цвећар- вртлар, па је у складу са тим организована и практична настава.

-Ветеринарски техничари су ишли у амбуланту и на фарму, а смер цвећар- вртлар у расадник и део који се односи на хортикултуру. Целокупна сарадња је базирана на културно- историјској и стручној размени, тако да смо се трудили да им и кад нису на стручној пракси покажемо све знаменитости у близини. Имали су излете у Београд, Нови Сад, Петроварадин, Расадник „Топаловић“ као један део праксе, затим Тршић, Троношу, Сунчану реку, колико може да се стигне у тих пет дана- навела је Ђаковићева.
Искуства гостију су позитивна и из Шапца су понели само најлепше утиске.

И наши и њихови ђаци смештају се у Дом ученика, тако да развијају и нова познанства и искуства, и што се тиче домског живота, и уопште, теоријске и практичне наставе


-Врло су задовољни. И наши и њихови ђаци смештају се у Дом ученика, тако да развијају и нова познанства и искуства, и што се тиче домског живота, и уопште, теоријске и практичне наставе- објаснила је чланица пројектног тима школе.

Фото: Приватна архива


Задовољни су и професори. У неким сегментима смо врло слични, у неким веома различити, јединствен је закључак обе образовне установе.

-Практична настава код њих је савременија, опремљенији су и у том смислу свакако имају боље услове од нас. И ми тежимо томе, тако да верујем да су и њихова деца задовољна, поготово кад је реч о школи јахања која им је баш значила. Имали су прилику да се опробају у томе, што је за неке било ново искуство- напоменула је она.

Везе за будућност
Важно је да се путује, размењују знања и искуства и стичу познанства, стварају везе које трају и дугорочно доносе бенефите.

-Ђаци имају прилику да се упознају са начином учења, како њихова школа функционише, наши професори да виде како њихови професори раде. Поред тога, то је прилика да упознају Словенију, земљу која је нама веома блиска. Веома смо блиски и што се тиче начина рада, али смо у погледу услова за извођење наставе далеко. Код њих се много више улаже у школство, али то не значи да ми не можемо да покушамо да оно што нам се свиди у њиховом начину рада применимо код нас- наводи помоћник директора Ђорђе Алексић, који је водио групу ученика у Словенију.

Програм саме посете био је испуњен од првог до последњег дана бројним активностима.

-Прве вечери по доласку смо обишли центар Марибора и знаменитости града, а сутрадан је цео дан би посвећен посети школе. Деца су у току преподнева заједно са њиховим ђацима учествовала у припреми специјалитета у кухињи, колача, пита. Обишли смо и њихов зоолошки врт. Трећи дан смо провели у обиласку словеначког приморја- Порторож, Копар, Пиран, где смо и ручали и пешке обишли то место. У месту Птуј, четврти дан, обишли смо тврђаву, популарну по маскама које се ту држе због карневала, као и центар. Истог дана обишли смо и винарију на граници са Аустријом. Петог дана смо посетили планину сат времена удаљену од Марибора, њихов скијашки центар, који лети углавном користе за шетњу и вожњу бицикала. Шести дан смо поново обишли школу, где су наша деца била укључена у практичну наставу са ветеринарима. Касније је уследио повратак- испричао је Алексић.


Фото: Приватна архива


Нова искуства
Ученица Невена Лучић поделила је најинтересантније искуство током боравка у Словенији.

-Најзанимљивија ми је била стара школа за домаћице која је сад претворена у музеј у коме може да се поглада много старина. После посете музеју били смо у винограду, где је сасвим случајно током изградње пут који тамо води добио облик срца. Било је изузетно лепо. Упознали смо другаре, правили са њима кексиће и разне колаче, као и њихову традиционалну питу. Видели смо како изгледа њихова ветеринарска пракса, пошто имају изузетно опремљену амбуланту. Лепо искуство, будући да до сада нисам имала прилике да видим Словенију- истакла је Невена, а са њом се сагласила и Сара Мијаиловић, која је поделила искуство са вежби апликовања инјекција и лекова током боравка у тамошњој школи и на званичном налогу школе.

Упознали смо другаре, правили са њима кексиће и разне колаче, као и њихову традиционалну питу. Видели смо како изгледа њихова ветеринарска пракса, пошто имају изузетно опремљену амбуланту. Лепо искуство, будући да до сада нисам имала прилике да видим Словенију


Како је подвукла Милена Ђаковић, поред Марибора, школа има сарадњу са Словачком, школом из Нитре, са којима следи размена крајем маја. Поред тога, реализују и Erasmus пројекте за које су добили петогодишњу акредитацију. Труде се да што већи број ученика оде на неко студијско путовање, тј. мобилност и види начин рада и школовања у некој другој земљи.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa