Инфо

22. фебруар 2024.22. феб 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Свечаност уз богат програм

Кинеска Нова година обележена у Шабачкој гимназији

Ђаци који уче кинески језик припремили су програм са својим учитељицама и спој традиционалних укуса обе културе, музике, ликовне уметности и песме обједињен је у прослави
Чајна уметност и калиграфске перформансе увели су госте у незаборавно путовање на свечаности организованој прошлог уторка у Шабачкој гимназији поводом Кинеске Нове године. Ђаци који уче кинески језик припремили су програм са својим учитељицама и спој традиционалних укуса обе културе, музике, ликовне уметности и песме обједињен је у прослави.

Поклон Конфуцијевог института
На почетку, директорка Конфуцијевог института др Чен Сју, која је дошла у пратњи девет колега професора и деканица Филозофског факултета у Новом Саду проф. др Ивана Живанчевић Секеруш уручиле су два лаптоп рачунара на поклон школи домаћину.

Фото: "Глас Подриња"


-Ова година је година змаја, а у традицији кинеске културе змај је веома значајан симбол који представља моћ, мудрост и добру срећу. Желим да вам ова година донесе напредак у животу, послу и породично благостање. Годинама имамо изузетну сарадњу са Шабачком гимназијом. У знак захвалности за вашу подршку донели смо два рачунара на поклон школи- истакла је др Чен Сју.

Директорка Шабачке гимназије Маријана Исаковић захвалила је Филозофском факултету који је омогућио контакт са Конфуцијевим институтом на основу којег је касније уследила дугогодишња сарадња две образовне установе.

Фото: "Глас Подриња"


-Многи наши професори који се данас истичу својим радом су професори Филозофског факултета. Ово је година просперитета која доноси новац и срећу. Свима вам желим срећну Кинеску Нову годину зеленог дрвеног змаја. Захваљујем се кинеским учитељицама и ђацима који су се заиста потрудили око светковине- подвукла је Маријана Исаковић.

Један део послужења, њихова традиционална јела, припремили су гости, док су домаћини обезбедили крофне.

Културни допринос глобалној прослави
-Професорка кинеског у Шабачкој гимназији Лаи Лин, уз помоћ ученика који похађају њене часове припремила је програм. Програм је врло разнолик, има различите сегменте, леп за око и ухо. Имали смо поезију на кинеском, певале су се песме које се традиционално певају у Кини, изведена је тачка са лепезама, демонстрација кинеске калиграфије, традиционална церемонија чаја. Пошто они много верују у срећу, извлачена је и лутрија на којој су срећни добитници добили неке награде. Ученици наше школе програм су завршили песмама на српском језику да би дали културни допринос нечему што има глобални карактер, јер је то управо попримила Кинеска Нова година- објаснила је професорка књижевности Снежана Корнарос, која је и сама похађала часове кинеског у тој школи.

Фото: "Глас Подриња"


Сари Милер је осим наступа у хору поверена улога преводиоца.

-Нисам почела да учим кинески још увек, али планирам. Овде сам као преводилац на енглески. Певали смо две песме на крају програма којима смо желели да их поздравимо. Програм је дуго планиран и заиста су се сви ђаци потрудили око организације- истакла је Сара.

Фото: "Глас Подриња"


Ликовна поставка ученичких радова на тему змаја, Кине и Нове године, изложена је у холу испред свечане сале школе. Пролећни фестивал је традиционални фестивал у Кини више од 2000 година, а слави се и широм света. Кинески народ тих седам дана празника проводи са породицом, а данас смо и сви ми овде заједно, као једна велика породица, поручила је директорка Конфуцијевог института.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa