Инфо

31. мај 2012.31. мај 2012.
ПЕДЕСЕТНИЦА

СИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ

„ И после ћу излити дух свој на свако тело, и прорицаће синови ваши и кћери ваше...“ ( Јоиљ 2,28)
Један од највеличанственијих хришћанских празника из апостолског времена (Дап 2,1-22) прославља се у недељу, 3. јуна по новом календару. Педесетница представља не само порекло и темељ Цркве него и њен узор, јер око Апостола, у заједници, беху присутни и први хришћански ученици. Црква црпи свој унутрашњи живот из сталног актуализовања Педесетнице призивањем Духа. Зато и Јован Златоусти каже да „ми можемо прослављати Педесетницу у свако време“.
„Ако је Васкрсење Христово темељ нашег спасења, онда је Педесетница његово испуњење, остварење и усавршење. Тек у светлости присуства Светог Духа, Црква коју је Христос основао на земљи бива у потпуности конституисана, остварена, рођена за вечност и од друштвене организације узведена до богочовечанске заједнице Тела Његовог“, пише протојереј Милош Петровић.
„Света Тројица, Тројичин дан, Духови или Педесетница је назив празника који се слави педесетог дана после Васкрсења Христовог. У Јерусалиму, на дан празника Сеница, једног од највећих јеврејских празника, окупљало се много људи из свих крајева света. На дан Свете Педесетнице сви апостоли су били ту, јер им је Христос пре Вазнесења рекао: „Не удаљујте се од Јерусалима, него чекајте обећање Оца, које чусте од Мене. . .“ (Лк. 24, 49).
Апостоли су се сабрали на молитву у кући која је, као и све остале била украшена травом и цвећем. Одједном се чуо необичан шум, који је подсећао на хујање силног ветра. Сва соба у којој су били апостоли одзвањала је од те хуке. Тада се појавила необична светлост, која се у виду огњених језика спустила на апостоле. Сви су се испунили Духом Светим и одједном су почели да говоре језицима страних народа, које никада пре тога нису ни чули. И не само то, него су им се откриле божанске истине и најдубља мудрост, колико је могуће људском уму да схвати. Постале су им јасне Христове речи и дела, као и смисао Христовог доласка на земљу. На апостоле, неуке и просте људе, рибаре и раднике, се спустио Дух Свети, треће лице Свете Тројице, и дао им знање, просветлио ум и испунио божанском снагом, да иду по свету и проповедају веру у васкрслог Господа Христа.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa