Инфо

31. мај 2012.31. мај 2012.
ЗЛАТКО ЈОНЧЕВ, МАТУРАНТ МЕДИЦИНСКЕ ШКОЛЕ „ДР АНДРА ЈОВАНОВИЋ“

ЗАЉУБЉЕНИК У ПРИРОДНЕ НАУКЕ

Први Шапчанин и једини ученик средње стручне школе који ће од 21. до 30. јула учествовати на 44. Међународној хемијској олимпијади у Вашингтону, САД
Златко Јончев један је од ретких младих људи који је љубав према природним наукама развио још у основној школи. Седми разред био је пресудан по избору омиљеног предмета.
-Многи ме питају како сам почео хемију, а не неку другу природну науку. Лично мислим да је то зато што се она последња појавила у нашој основној школи када смо били најспремнији за нешто ново. Математика је ипак почела још од првог разреда, физика од шестог. Изгледа да је тај седми разред био таличан. Моје одељење кренуло је да се детаљно спрема и за такмичења. Наставили смо и у средњој. На крају се то исплатило, ево, у четвртој години - рекао је Златко Јончев.
Његова упорност, рад и учење током година водили су га пут републичких такмичења. Како и сам каже, први прави успеси кренули су од друге године средње школе. Константно је узимао другу награду. Данас, као матурант Медицинске школе „Др Андра Јовановић“, једини је међу српским гимназијалцима који ће своју земљу представљати на Међународној хемијској олимпијади у Вашингтону.
-На олимпијаду идем заједно са Миланом Корњачом из Митровачке гимназије, Видаком Рајичевићем из Новосадске и Милицом Лазаревић из ЏИИИ Београдске гимназије. Републичко такмичење организује се у три категорије - ученици прве, друге, а треће и четврте године заједно. Четворо првопласираних из категорије трећег и четвртог разреда чини олимпијски тим. Пети и шести са листе су резерва.
Златко се за такмичења спрема искључиво сам и уз помоћ свог ментора, професорке хемије Милице Петровић. Она му задаје задатке, ради са њим у лабораторији и даје стручне савете. И интернет му пружа велики број информација. Књиге потребне за учење пронашао је на интеренету, као и тестове и решења задатака.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa