Колачи за особе које имају интолеранцију на глутен и целијакичаре, слободни од алергена као што су пшеница и јечам, али и даље укусни и сочни. Читатељка Гласа Подриња Слађана Гератовић, шаље два рецепта за Новогодишњу трпезу.
Безглутенске кифлице У пола литре млаког млека ставити једну кесицу сувог квасца, посути одгоре мало брашна и оставити да одстоји 10-15 минута. У то додати 2-3 кашичице соли, пола кашичице шећера, 2 цела јајета, 4 шољице уља и око 1 кг брашна. Умесити меко тесто и оставити да одстоји 1 сат. Kада је тесто нарасло, поделити га на 8 једнаких јуфки. Сваку јуфку посебно расклагијати и исећи на 8 једнаких делова. Филовање може бити слано (са сиром, саламом) или слатко (са џемом или кремом). Нафиловане кифлице ставити у подмазан плех, сваку премазати жуманцетом и ставити по мало парче маргарина одгоре. Пећи на 180 степени 30-40 минута.
Новогодишњи безглутенски медењаци 120 г маргарина умутити са 70 г шећера, 100 г меда, једним јајетом, једном кашичицом соли, једном кашичицом соде бикарбоне, једном кашичицом цимета (може се по жељи додати и мало млевеног ђумбира, ко га воли) и 300 г брашна. Замесити тесто и оставити да одстоји у фрижидеру 30 минута. Извадити тесто, расклагијати и различитим калупима вадити медењаке. Пећи их на 180 степени неких 10-15 минута.
Фото: Глас Подриња
Фил за украшавање медењака: умутити 1 беланце са 150-200 г шећера у праху и додати једну кашичицу сока од цеђеног лимуна. Ако желите различите боје, додати боје за колаче и пустити машту на вољу, како би медењаци били што лепши и шаренији.