Инфо

12. јул 2012.12. јул 2012.
ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ ЛОШЕ УТИЧУ НА УСЕВЕ

ЗЕМЉА ВАПИ ЗА КИШОМ

Тропске врућине и недостатак кише прекинули вегетацију јесењих усева, убрзали зрење и смањили приносе
Мачвански атар доста дуго није добио кишу. Поједини усеви се добро држе, али су уочљиви недостаци воде.
- Када је у питању кукуруз, ситуација и није баш добра. Посебно су угрожени хибриди из ране групе зрења и где није примењена пуна агротехника. Уколико наредних дана не буде обилнијих падавина овогодишњи род кукуруза биће умањен за 30 до 40 одсто, рекла је Светлана Златарић из шабачке Пољопривредне саветодавне и стручне службе.
- Ова година је лоша и за раније и касније посејани кукуруз. Мањи су стали са растом. А код пре посејаних зрно се не налива. Поред тога што смо бацили по 300 килограма петнаестице и КАН и обавили два прскања, почео је да се потпаљује. Ако ускоро не буде кише, принос ће бити лош, каже забринуто домаћица Марија Николић из Кормана.
Породица Николић кукуруз користи за тов свиња, а шаровину у исхрани говеда.
Лоше ће проћи и произвођачи соје. Њој је киша потребна за наливање зрна. Према речима стручњака принос соје биће мањи за 20 до 30 одсто.
Поред изузетно високих температура, последњих дана дувао је и ветар, што је додатно исушило земљиште.
Због суше страхују и воћари. Овогодишњи род воћа, посебно крушке биће мањи, јер јој треба више влаге. Поред пролећног мраза који је нанео велику штету воћу, процењује се да ће род бити далеко мањи од очекиваног.
Пролетос је у шабачком крају засејано око 66.000 хектара кукуруза. Крмно биље на 25.000, а соја на 5.200 хектара. Пољопривредници не смеју ни да размишљају како ће родити кукурузи, ако у скорије време не падне обилнија киша. Неизвесна је судбина и поврћа. Без наводњавања, пољопривредни произвођачи неће моћи да остваре висок и квалитетан принос. Системе за наводњавање имају углавном повртари и воћари, док се кукуруз ретко залива. Како то обично буде због смањених приноса уследиће ланчано поскупљење житарица, сточне хране, живе стоке и осталих животних намирница.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa