Инфо

19. јул 2012.19. јул 2012.
ДЕЈАН РИСТИЋ, УПРАВНИК НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈЕ

ТРАДИЦИЈА, ЗНАЊЕ, ИСКУСТВО

Током званичне посете прошлог петка, 13. јула, Библиотеци шабачкој истакнуто да је она једна од најзначајнијих на територији Републике Србије. О гостовању изложбе „Србија на карти Европе и света“ током јесени разговарано и са градоначелником Милошем Милошевићем
Сто осамдесет година уназад пракса је да управник Народне библиотеке Србије обиђе најзначајније библиотечке институције у земљи. Тако је прошлог петка у посети Библиотеци шабачкој био и управник Дејан Ристић. Том приликом нагласио је да се Библиотека шабачка по начину и квалитету рада, богаству програма који се реализују, посебном односу према средини и сарадњи са локалним властима, издваја у односу на друге библиотеке.
- Како посете управника Нацоналне библиотеке нису толико честе сам овај први излазак из Београда у Шабац говори да Народна библиотека Србије као национална библиотека препознаје значај Библиотеке шабачке. Овом посетом ми желимо, ја лично, а наравно, и у име својих колега, стручњака националне библиотеке, да одам признање колегама и управи Библиотеке шабачке на свему ономе што се до сада радило, на ономе што се тренутно ради. Наравно, и на ономе што је у плану када је у питању сама институција Библиотеке која је уједно и најстарија установа културе не само у Шапцу већ и у овом делу Србије ““ рекао је Дејан Ристић.
Библиотека шабачка је на недавном конкурсу ИФЛЕ, Светске асоцијације библиотека, прошла са четири пројекта. То је велики успех с обзиром на чињеницу да је само седам пројеката прихваћено из Србије.
- То управо говори о високом квалитету рада, изузетном професионализму, једном посебном односу заснованом на традицији, великом знању, огромном искуству. Али, с друге стране, загледаности у будућност. Јако је важан и тај спој доброг утемељења у прошлости и знању али и окренутости ка будућности. То даје резултате. То је очигледно када је Шабац у питању.
Због значаја који Библиотека има не само у Шапцу, већ и у читавом региону Мачве и Подриња, током септембра месеца организоваће се гостовање изложбе Народне библиотеке Србије „Србија на карти Европе и света“. Отворена на Дан државности, 15. фебруара ове године, изазвала је велику пажњу како домаће тако и међународне јавности. Из богате картографске збирке, која броји више десетина хиљада јединица картографског материјала старог преко хиљаду година издвојено је тридесетак најдрагоценијих атласа и карти.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa