Инфо

9. август 2012.9. авг 2012.
У НЕДЕЉУ ОДРЖАН 43. МЕЂУНАРОДНИ ПЛИВАЧКИ МАРАТОН „ФИНА ГРАНД ПРИ“ ОД ЈАРКА ДО ШАПЦА

ТРИЈУМФ РУСКИХ ПЛИВАЧА

Шабац се још једном показао као добар домаћин најбољим маратонцима - пливачима који су у наш град дошли са свих страна света. Учествовало скоро четрдесет пливача и пливачица из седамнаест земаља. У изузетно неизвесном финишу трке, на циљ први стигли Иван Афаневич и Олга Козидуб из Русије. Најуспешнији пливач из Србије, петнаестогодишњи Никола Ступар, заузео десето место. Посетиоци на комплексу Стари град пратили такмичења у кајаку, атлетици, рвању на песку, стреличарству, пливању на 50 и 1200 метара. Покро
Међународни пливачки маратон од Јарка до Шапца, симбол је чувања успомене на трагичан догађај из 1941. године, када су немачки окупатори преко 4.500 Шапчана усиљено спровели до логора у сремском селу Јарак. „Крвави марш“ дуг 22 километра многи становници Шапца нису преживели. Добар део оних који јесу, остали су међу живима захваљујући помоћи и солидарности житеља сремачких села који су невољницима из колоне дотурали храну и воду. Више од четири деценије ова трка има и назив „Трка мира“ у знак вечног пријатељства људи са обе стране реке Саве.
Ове године, маратон је организован по 43. пут, а трка је од 2004. године у званичном календару Светске пливачке федерације као „ФИНА светски куп“. Добром организацијом, и великом заинтересованошћу најбољих маратонаца света, шабачка трка 2007. године добила је још једно признање из ФИНА. Маратон од Јарка до Шапца уврштен је у групу десет најквалитетнијих „Гранд при“ пливачких маратона на отвореним водама у свету.
У недељу, петог дана августа, међу четрдесетак пливача и пливачица из седамнаест земаља света, најбржи је био двадесетједногодишњи Рус Иван Афаневич са временом 2 сата, 51 минут, 17 секунди. Непун минут после њега, на циљ су стигли прошлогодишњи победник Ђилермо Бертола из Аргентине (2,52,07), трећи је био Ирац Крис Брејвен (2,52,15), четврти Дује Милан из Хрватске (2,53,52), пети Антон Филипас из Русије (2,54,06). Најбржи представник Србије био је петнаестогодишњи Новосађанин Никола Ступар, који је на циљ стигао десети (3,05,47).
У конкуренцији дама финиш је био изузетно неизвестан и узбудљив. Победила је Рускиња Олга Козидуб (3,01,05), са непуне две секунде закашњења на циљ је стигла Силвија Рибарова из Чешке (3,01,07,34), а само шездесет две стотинке за Чехињом у циљ је упливала Александра Соколова из Русије (3,01,07,96). Пета је била Инес Хан из Немачке (3,03,42)
- Изузетно сам задовољан што сам победио у Шапцу. Конкуренција је била веома јака, а вода претопла, тако да није било лако испливати ових 19 километара. Надам се да ћу и наредне године доћи у Шабац и одбранити титулу најбржег - поручује победник Иван Афаневич.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa