Инфо

16. август 2012.16. авг 2012.
ТРИ И ПО ДЕЦЕНИЈЕ ЈАЛОВИЧКЕ ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ

МЕСТО НЕИСЦРПНОГ НАДАХНУЋА

Прошлог уторка у галерији Јаловичке ликовне колоније у Јаловику отворена изложба, овогодишњег, 35. сазива. Исто вече окупљеним поштоваоцима уметности, представљена монографија посвећена овој манифестацији
Предивни крајолик посавотамнавског села Јаловик, ове године је по тридесет и пети пут послужио као инспирација младим ликовним ствараоцима из земље и иностранства. Седам уметника из Србије, Словеније и Италије, одабраних од стране историчара уметности Бранислава Николића, од 4. до 14. августа, направило је својеврстан искорак у другачије.
-Приликом селекције уметника квалитет је био пресудан. Реч је о младим људима, различитих сензибилитета, који нису имали задату тему, па је на сваког од њих ово место другачије утицало. Резултат десетодневног рада су дела која означавају искорак из уобичајеног, радови који свакако не би били сити да су настајали у уобичајеном окружењу атељеа““ изјавио је Бранислав Николић, и напоменуо да је за даљи опстанак ове ликовне колоније од изузетне важности да и убудуће прати савремене токове уметности.
Међу одређеним круговима савремених уметника постоји мишљење да су овакве врсте окупљања превазиђене. Одређена врста скепсе, да на колонијама могу настати вредна уметничка дела. Међутим, да Јаловичка колонија демантује оваква становишта не само својим дугогодишњим трајањем већ и искуствима учесника.
- Ја сам била један од скептика, али могу да кажем да је ова колонија тотално оповргла тај почетни став. Сам концепт је одлично осмишљен. Организација феноменална. Људи који су дошли јако квалитетни. Инспирација у овом прелепом амбијенту надолази сама. Из тога произилази и значај и квалитет рада. Сад, када је све прошло могу са сигурношћу да тврдим, да је овакав види стварања одличан за младе ауторе ““ истакла је млада сликарка Јасна Дамјановић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa