Инфо

20. септембар 2012.20. сеп 2012.
МЛЕКАРИ ТРАЖЕ ПОДРШКУ

УГРОЖЕН СТОЧНИ ФОНД И ПРОИЗВОДЊА МЛЕКА

На састанку Удружења произвођача млека Мачванског округа и представника шабачке и коцељевачке Дирекције за пољопривреду усаглашени су ставови о мерама које ресорно министарство и локалне самоуправе треба да примене како би се очувала производња млека. Уколико се оне не предузму, смањење сточног фонда и више цене меса и млека, биће само неке од негативних последица суше и нередовних исплата млекарима.
Да српским фармерима одавно не теку мед и млеко свима је познато. Ипак, ако се обистине песимистичне најаве из Удружења произвођача млека Мачванског округа, ситуација ће бити још тежа. Суша, неизвесност и неадекватне мере могу десетковати сточни фонд, а самим тим и количину млека, истакао је председник Управног одбора Удружења произвођача млека Мачванског округа Горан Васић и додао да су ресорном министарству и локалној самоуправи поднети предлози мера које би барем мало поправиле положај млекара.
- Премија за млеко треба да износи десет динара, како се тренутни број грла не би значајно смањио. Такође захтевамо субвенцију у виду исплате од 10. 000 динара по товном грлу без условљавања да се она после предају искључиво кланичарима. Сматрамо да би поново требало увести бонове за дизел гориви Д-2 по субвенционисаним ценама, као што је урађено приликом пролећне сетве. Сматрамо да и локалне самоуправе могу помоћи произвођачима млека, пре свега кроз финансијску подршку осемењавању крава, навео је Васић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa