Инфо

4. октобар 2012.4. окт 2012.
ОЛАКШИЦЕ ПРИВРЕДИ, МАЊЕ НОВЦА ЛОКАЛНИМ САМОУПРАВАМА

УКИДАЊЕ РЕПУБЛИЧКИХ И ЛОКАЛНИХ ТАКСИ

Укидање парафискалних намета олакшаће пословање малим привредницима, који су до сада морали да издвајају велика финансијска средства за републичке и локалне таксе и накнаде, тврде стручњаци. Ипак, ова мера одразиће се и на буџете јединица локалних самоуправа, које ће остати ускраћене за део изворних прихода
Плаћање многобројних такси и накнада ускоро ће постати прошлост за Драгорада Јуришића, сувласника фирме „Јурко“ из Шапца. Он је, попут других привредника, сваке године издвајао значајна новчана средства на име парафискалних обавеза, те ће му одлука Владе олакшати пословање.
- Свако растерећење малих и средњих предузећа је добродошло. До сада смо плаћали годишњу накнаду за фирмарину од 20.000 динара по објекту, што је непримерено. Било би добро да су износи фирмарина код правног субјекта који обухвата више малопродајних објеката били пропорционално оптерећени, где би рецимо износ фирмарине био нижи за сваку следећу продавницу или радњу, како би се стимулисала привреда и омогућило запошљавање радника. Било је и других нелогичности, попут плаћања такси на светлеће рекламе, што је веома непопуларно и неодговорно, јер је та реклама моја, ја плаћам струју за њу, улепшавам изглед објекта и обавештавам грађане да могу да купе нов производ, а на све то морам да плаћам и таксу, каже Јуришић.
Економисти поздрављају донете мере, јер ће, према њиховом мишљењу, оне омогућити лакше пословање малим и средњим предузећима. Са друге стране, последице укидања такси делимично ће се манифестовати на приходној страни буџета локалних самоуправа, истиче мр Марко Миљковић, сарадник Економског института из Београда.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa