Инфо

18. октобар 2012.18. окт 2012.
ПОЛОЖАЈ РАДНИКА

ПРАВА САМО НА ПАПИРУ

Вођама синдикалних организација све теже да са приватницима постигну договор о поштовању основних права запослених. Улога Синдиката у приватним колективима сведена на набавку огрева и зимнице. Појединац тешко може да се избори за бољи статус на радном месту, већу и редовнију плату. Решење у колективном деловању
Социјално економски положај запослених био је централна тема треће седнице Савеза синдиката запослених у пољопривреди, прехрани, дуванској индустрији и водопривреди, одржаној прошле среде у Већу синдиката у Шапцу. Поред вођа синдикалних организација фирми које спадају у наведене делатности из Мачванског округа, скупу је присуствовао секретар Војислав Борисављевић, као и председник Пододбора за водопривреду Драган Лукић.
Уводна реч припала је представнику радника шабачке Млекаре Љубану Живановићу. Он је присутне известио о недавној обустави рада у шабачкој Млекари и току преговора са руководством.
-То што се једна фирма води као успешна не значи и да је радницима добро. Недавно је производња спонтано обустављена три сата. Људи су се окупили да чују резултата договора са директором и то је попримило облик краћег штрајка. Нисмо хтели да радимо док нам не почну исплаћивати заостале личне дохотке. Тражили смо само оно што смо зарадили. Ништа више - рекао је председник Синдиката у Млекари „Шабац“ Живановић, и навео да је тог дана постигнут договор којим многи нису задовољни, али је за сада прича о штрајку завршена.
-Извршни одбор синдикалне организације тада је спречио да фирма стане. Да ли је то добро или лоше не знамо, али за сада је тако. Обећали су нам и повећање зараде од првог новембра. Но, чињеница је да су многи од нас и даље незадовољни ““ тврди Живановић.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa