Инфо

1. новембар 2012.1. нов 2012.
РАДНА ВЕРЗИЈА НОВОГ ЗАКОНА О ПРЕКРШАЈИМА

ЕФИКАСНИЈИ РАД СУДОВА, БРИГЕ ЗА ГРАЂАНЕ

Подизање границе застарелости рока за плаћање прекршајних казни, немогућност регистрације аутомобила у појединим случајевима и увођење институције прекршајног налога, само су неке од појединости које се налазе у предлогу новог Закона о прекршајима.
Могућност застаревања прекршајних пријава ускоро ће бити сведена на мимимум, пошто ће према предлогу новог законског решења из ове области, рок застарелости бити подигнут са две на четири године. Ова измена представља једну од круцијалних новина у Закону о прекршајима, сматра председник Прекршајног суда у Шапцу Влада Ковановић.
- Током последњих неколико година аналитичким поступцима утврђено је да многи предмети застаревају зато што судије не стигну да спроведу све радње за две године. Дешава се и да адреса прекршиоца не одговара реалном стању, или да полиција у законском року не приведе одговорно лице. Измене у вези са застарелошћу прекршаја омогућиће да обрадимо више предмета, а подизање границе поступка извршења пресуде на четири године довешће до ефикасније наплате казни, наводи Ковановић.
Шабачки адвокат Рајко Петричић сматра да су, у нормалним околностима, две године сасвим довољан временски период за окончање прекршајних поступака.
- Сматрам да не постоје рационални разлози за продужење тог рока. Прекршајни поступци би требали да буду лаки поступци где се чињенично стање брзо утврђује и доноси пресуда. Очигледно је да је ово продужење рока узроковано великим бројем предмета и чињеницом да судови не могу у року од две године да окончају поступак, истиче Петричић.
Осим застарелости предмета, један од проблема са којим су се сусретали запослени у правосуђу је и избегавање наплате казни од стране починилаца прекршаја. Нови закон предвиђа неколико начина за обезбеђивање наплате судских потраживања, како од физичких, тако и од правних лица.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa