Инфо

22. новембар 2012.22. нов 2012.
БИБЛИОТЕКА ШАБАЧКА

ИНТИМНИ СЛИКАРСКИ ЗАПИСИ

Самостална изложба академског сликара Драгише Маринковића, прошлогодишњег добитника награде „Игор Белохлавек“ 55. Октобарског салона, отворена прошле среде, 14. новембра
Настали у време када многи духом посустану, радови Шапчанина Драгише Маринковића доносе интимне записе „Трансформације тела“. Млади академски сликар до сада је излагао на више групних и самосталних изложби у земљи и иностранству. Прошлогодишња награда Октобарског салона „Игор Белохлавек“ донела му је и самосталну изложбу у холу Библиотеке шабачке.
- Драгиша Маринковић је изразити цртач. Ово је једна интимистичка забелешка. Његови интимни дневници који су у једном, да тако кажем, стању страха и уплашености за сопствени живот, због неких не тако лепих искустава у недавној прошлости, настали. Када кажем дневници то су његови цртежи, записи, које је он правио успут. И управо из те ситуације кризе у којој се у једном тренутку нашао као човек, као индивидуа, настали су ови радови и то је била, што је на неки начин парадоксално, инспирација за ове јако добре радове који су пред нама. Дакле, треба их посматрати као врло интимистичке, искрене, аутентичне у том смислу и ликовно, дакле цртачки врло зреле ““ рекао је Филип Ковачевић, историчар уметности.
Претварајући фрагменте свога тела у једну интимну исповест, метазнак, радови Драгише Маринковића транспонују се у универзално. У суочавању са страхом од пропадања сопственог тела услед болести уметник својом цртачком талентованошћу проналази пут ка излечењу.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa