Инфо

22. новембар 2012.22. нов 2012.

ТАБАКЕРЕ ПОНОВО У МОДИ

Све чешће виђамо табакере уместо кутије цигарета. Да ли је мода у питању? Или нешто друго? Као у оној дечјој песмици, само уместо зиме ““ криза. Ако је криза није лав. Јесте. И то љут.
За почетак наредне године, најављен је новогодишњи „поклон“ за пушаче - петогодишњи план поскупљења акциза на цигарете. Због усаглашавања са прописима Европске уније, држава ће наредних година утростручити цене пакли цигарета, (најјефтиније ће коштати 300 динара), које ће постати све већи луксуз. Порески стручњаци тврде да је овакав потез најоправданији са социјалног аспекта, јер су цигарете и алкохол луксузна роба, тако да поскупљење погађа богате. Да ли је тако?
Познато је колико су цигарете штетне, (преко 4.000 разних примеса присутно је у само једној цигарети), али је исто тако чињеница да нису само хировити богаташи конзументи, него сви којима је овладала ова болест зависности. Они, који су мање зависни, масовно остављају цигарете, прелазе на електронске, или грицкају корен иђирота, револтирани због поскупљења, а они други се сналазе како знају и умеју. Изгледа да је највише оних који пуше резани дуван.
Пушачи који „мотају“ дуван, кажу да би, за почетак, требало издвојити око 2.000 динара за прибор (машиница и филтери) и наравно, дуван. После је безболније, додуше, зависи где се набавља и шта се тражи. На пијацама, килограм дувана кошта 1.000 динара, филтери (200 комада) од 150 до 250, машинице од 150 до 250 динара за једну, а постоје и оне за две или три цигарете. Табакере код вазда сналажљивих и прилагодљивих Кинеза могу се наћи у просеку за 200 дин. Све се, или понешто од наведеног, може пронаћи и на трафикама, где су нам поштени трговци рекли да је продаја цигарета опала за петнаест до двадесет одсто. Огласи на интернету врве од понуда.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa