Инфо

6. децембар 2012.6. дец 2012.
ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

ЖИВОТ СА ХИВОМ

У Шабачком заводу за јавно здравље, прошле суботе, 1. децембра, на конференцији за новинаре, истакнут је значај благовременог тестирања, и најављене су превентивне активности које ће спроводити у наредном периоду. Стална едукација о могућим последицама ризичног понашања и активности државних и невладиних организација, најбољи су облик превенције у борби проив хива. Циљ кампање која је ове године под слоганом „Не можеш да знаш док се не тестираш“ је добровољно саветовање и тестирање које постоји у 23 Завода за јавно здравље.
Познато је да се вирус добија на три начина ““ путем незаштићених односа, са инфициране мајке на дете и преко заражене крви, најчешће разменом шприцева и другог прибора који се користи за убризгавање или ушмркавање психоактивних супстанци. У последње време примећује се повећање броја оболелих код хетеросексуалаца, у односу на претходне године када су корисници дрога били на врху листе. Савет се може добити у оквиру Саветовалишта Завода за јавно здравље које постоји од 2006. године, а које ради средом од пола осам до пола два.
Према подацима за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, у Републици Србији је регистровано 2.820 инфицираних особа, од почетка епидемије до 20. новембра ове године, од којих је 1.620 оболело од сиде, док је 1.126 умрло. У Србији данас скоро 1.700 особа живи са овим вирусом. Може проћи 10 година да особа не зна да је инфицирана, једини начин да сазна је да се, уколико је имала некакав ризик у прошлости, тестира на хив.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa