Инфо

17. јануар 2013.17. јан 2013.
СЕЋАЊЕ НА КОСТУ АБРАШЕВИЋА

СРПСКИ БУРЕВЕСНИК

Уз годишњицу од смрти
Током прве половине јануара навршено је 115 година од смрти симбола српског радништва, песника Косте Абрашевића. У својој деветнаестој години, у тренутку пуног животног и песничког заноса, умро је 8. јануара 1898. године у Шапцу, где је и сахрањен на Камичком гробљу.
Веома брзо након смрти, због своје надахнутости и искрености, Коста постаје симбол младости, песме и игре. Пет година касније, 1903. године, група социјалиста из Београда, штампа прву збирку његове поезије под називом ,,Песме.“ Јован Скерлић, српски књижевни критичар, бележи о Костином стваралаштву: ,, Нигде нису мржње и наде пролетерске певане са толико страсти, са толико убеђења, са толико топлине.“ Мисли о младом поети, српском буревеснику, записује и бележник Подриња, Бранко Шашић: ,, Када неко поживи само деветнаест година, а постане симбол српског радништва и пролетеријата, онда се може само констатовати да се ради о богомданом таленту, метеору који је снажно засијао и угасио се.“
Већ у октобру 1905. године, одмах после Београда, у Шапцу је основана Радничка уметничка група ,,Абрашевић“, касније Културно ““ уметничко друштво, које песмом и игром презентује наш крај по земљи и иностранству. Касније, под именом ,,Абрашевић“, основана су многа културно ““ уметничка друштва по читавој Србији: у Крагујевцу, Ваљеву, Нишу, Неготину, Лозници, Крушевцу...
Коста је рођен у Охриду, 29. маја 1879. године, у трговачкој породици Христић. Његов отац Наум често је путовао у Елбасан, где је набављао робу коју је продавао у својој бакалници у Охриду. Мајка Сотира је била образована жена, чије се порекло директно везује за угледну охридску породицу Наума Точка, који је по пореклу био Грк.
У кући Христића, на самој обали Охридског језера, стасавало је четворо деце. Коста је био трећерођено дете Наума и Сотире. Завршио је три разреда грчке основне школе у Охриду, као дете зането сањарењем и, веома често, сам себи довољан.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa