Инфо

14. јануар 2010.14. јан 2010.
КОЦЕЉЕВА

МИЛИОН ДИНАРА ЗА СТАРЕ И БОЛЕСНЕ

Упркос опредељеним средствима из општинског буџета пружање услуга у оквиру пројекта Помоћ и нега у кући старим лицима на подручју коцељевачке општине ипак неће бити настављено
Како је објаснио начелник одељења за јавне службе Радован Ранисављевић, Закон о рационализацији у локалним самоуправама забранио је пријем радника у радни однос на неодређено, односно ограничио њихов број на одређено време. Локална самоуправа има могућност, према поменутом закону, да на одређено време запосли само четири радника који су неопходни у општинској управи.
Стога је овом регулативом, након скоро две године, без помоћи и неге у кући остало преко 80 корисника од којих више од половине живи у сеоским подручјима.
Две медицинске сестре, седам геронто домаћица и два радника за физичке послове су се до краја 2009. године свакодневно старали о старим и болесним лицима из тамнавског краја, пружали услуге здравствене заштите и превентиве, одржавали личну и хигијену домаћинстава као и сервисне и друге техничке услуге.
Поред тога корисницима је много више значила пажња која им је живот, како кажу, учинила бољим јер се нису осећали запостављено и изоловано.
Општина Коцељева је планирала да се помоћ и нега у кући старим суграђанима настави те је из касе за овај вид помоћи издвојено преко милион динара али тај новац за сада неће бити искоришћен.
Надлежни ипак верују да ће ове услуге поново заживети јер ће коцељевачка општина аплицирати на конкурсима министарстава Републике Србије за јавне радове као и друге са пројектом за наставак пружања овог типа услуга на територији целе општине.
Такође је најављено да ће у будућности помоћ и негу у кући старим лицима реализовати Центар за социјални рад. В.Бошковић


Из Филијале Фонда ПИО у Шапцу
ПомоЋ другог лица

Један део наших суграђана који су болесни или јако стари нису у стању самостално да воде бригу о себи. Такви имају право на новчану накнаду за помоћ и негу другог лица (регулисано одредбом члана 244 Закона о пензијско инвалидском осигурању).
- Ово право могу остварити корисници пензије (старосне, инвалидске и породичне), али и осигураници (запослени, самосталних делатности и пољопривредници) под условом да су непокретни, слепи, неспособни да се самостално крећу, ни у оквиру стана, уз употребу одговарајућих помагала, да се сами свлаче, облаче и одржавају основну личну хигијену. Нарано, надлежни органи вештачењем доносе оцену о потреби за туђом негом и помоћи. Ваља рећи да право на новчану накнаду није условљено годинама живота, нити висином пензије и других примања, већ искључиво здравственим стањем, каже Иванка Берић, директор Филијале Фонда пензијско инвалидског осигурања у Шапцу.
Захтеви за остваривање овог права подносе се у филијале Фонда ПИО зависно од пребивалишта осигураника и корисника пензије. Обрасци захтева могу се добити у филијалама, службама филијала или на сајту Фонда ПИО. А уз захтев потребно је да корисници пензије приложе оргиналну медицинску документацију са мишљењем лекара специјалисте о потреби неге и помоћи другог лица, као фотокопију личне карте. Запослени осигураници, поред поменутих докумената, потребно је да доставе и оверену фотокопију радне књижице, а осигураници самосталних делатности доказ о обављању те делатности, док пољопривредници морају да доставе доказ о обављању наведене делатности. Што се тиче корисника иностраних пензија који имају пребивалиште на територији Републике Србије право на новчану накнаду и помоћ другог лица могу остварити под условом да им је признато право на део пензије по домаћим прописима и да надлжни органи вештачења утврде потребу за туђом негом и помоћи.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa