Инфо

7. март 2013.7. мар 2013.
ДЕВЕТА ГОДИНА ОД УБИСТВА ГАРДИСТА У ТОПЧИДЕРУ

ПОТРАГА ЗА ИСТИНОМ

Уставни суд Србије установио да је породицима настрадалих гардиста ускраћено право на правично суђење и право на живот. Отац убијеног гардисте Драгана Јаковљевића, из Беле Реке, Јанко Јаковљевић, трага за истином
Недавно је Уставни суд Србије наложио Вишем суду у Београду да у најкраћем року окончају преткривични поступак и открију починиоце убиства гардиста у Топчидеру. То је дало још један трачак наде да ће истина коначно изаћи на видело и да ће се решити поступак који је ушао у девету годину што представља велику срамоту за државне истражне и правосудне органе.
На стражарским местима у касарни на Топчидеру 5. октобра 2004. године, убијени су гардисти Драган Јаковљевић и Дражен Миловановић. Од тада трају разне малверзације везане за обелодањивање истине, од тврдње појединаца и неких органа, да су гардисти пуцали један на другог што је побијено експерстским вештачењем америчког федералног балистичког завода када је доказано да је на Драгана и Дражена пуцало треће лице. И кад год се очекивао расплет, читав процес је руковођен некаквим непознатим силама одлазио у другом правцу. Уз трагедију која је задесила младе људе, прикривање истине наносило је нов бол њиховим породицама.
- Уставни суд сада утиче на Тужилаштво да покуша да разјасни неке ствари и да наложи надлежним истражним органима да спроведу поступак до краја. Наравно треба наћи починиоце злочина али и оне који су заташкавали истражне радње. Нереално је што се све то још води као предкривични поступак што је опет један вид ометања даљих истражних радњи. Тако су већ и неке тужбе застареле што говори да је неко баш тако хтео, тако више не могу да се наставе кривичне пријаве против бившег команданта Гардијске бригаде и још неколико личности који су све то морали да знају по службеној дужности. Има ту и необичних околности, например да камере баш тада нису радиле пошто је у том времену уређај за видео снимање био на поправци а такав објекат ни у једном тренутку не сме да буде без видео надзора - наводи отац убијеног Драгана, Јанко Јаковљевић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa