Инфо

7. март 2013.7. мар 2013.
„ШЕСТ ШЕШИРА“ ЗА „НАТИНЕ“ ОСМАКЕ

КОНСТРУКТИВНИМ МИШЉЕЊЕМ ДО ЦИЉА

Ученици ОШ „Јеврем Обреновић“ прошлог четвртка, 28. фебруара, едукативном представом у КЦШ упознали своје вршњаке са предрасудама везаним за поједина занимања и школе у оквиру пројекта „Професионална оријентација на прелазу у средњу школу“ немачке организације ГИЗ и Министарства просвете и спорта РС
После децембарског премијерног извођења представе „Шест шешира“ Тима за професионалну оријентацију ОШ „Јеврем Обреновић“ уследили су позиви појединих шабачких школа. Тако су ученици седмог и осмог разреда ОШ „Ната Јеличић“ имали прилику да после одгледане представе учествују у разговору о процесу доношења одлука о избору будућег занимања.
Настала на основу методе британског психолога др Едварда де Бона представа у режији психолога Снежане Мраовић понудила је нешто ново, креативно и у исто време едукативно. По овој теорији, како је речено после представе, ствари се могу гледати из више углова. Потреба за овом техником појавила се из разлога што су људи навикли да увек и о свему гледају на исти начин. Тако су информативни став белог шешира, оптимистички жутог, емоционални црвеног, креативни зеленог, критички црног и реални, а самим тим и најзрелији, плавог ученицима помогли у размишљању о будућем позиву.
-Представа ми се веома свидела. Помогла ми је да учврстим своју одлуку око избора будуће школе, а то је Економска. Заиста помаже и онима који не знају шта ће да упишу да се одлуче и како да буду самостални тако да на њихово мишљење не утичу други ““ рекла је Катарина Мањенчић, ученица ВИИИ1 ОШ „Ната Јеличић“.
Самоспознаја о себи и окружењу презентована кроз модел конструктивног мишљења шест шешира добила је свој епилог у међувршњачком разговору.
-Сам разговор, дискусија, који су наши ученици подстакли био је конструктиван. На основу њихових питања и одговора схватили смо да су деца то прилично разумела. Ми сада очекујемо евалуацију коју ће спровести наставници ОШ „Ната Јеличић“ који су довели своје ученике. На тај начин добићемо повратну информацију о међувршњачкој едукацији. Један велики део посла који смо замислили као Тим за професионалну оријентацију наше школе је одрађен. Позвани смо и у основне школе „Стојан Новаковић“ и „Јанко Веселиновић“ па ћемо их од једанаестог марта посетити ““ истакла је психолог Снежана Мраовић.
Колико су озбиљни у својој намери показало се и у петак када су у ОШ „Лаза К. Лазаревић“ родитељима осмака приказали како се сагледавањем проблема из свих углова може доћи до најбољег решења. Овога пута то је како помоћи своме детету да упише жељену школу.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa